12:45 / 18.03.2022.

Autor: HRT/Hina

IEA vozačima: manje se koristite automobilima, dijelite prijevoz

Automobil, ilustracija

Automobil, ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Međunarodna agencija za energiju (IEA) pozvala je vozače da manje putuju, da dijele prijevoz i voze sporije, podsjetivši na plan smanjenja potrošnje nafte u kontekstu zabrinutosti za opskrbu u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu. Plan IEA-e naglašava razmjere krize u opskrbi koju su izazvale sankcije Rusiji i nesklonost kupaca ruskoj nafti.

Preporuke uključuju sporiju vožnju, rad od kuće, dane bez automobila u gradovima, jeftiniji javni prijevoz i poticanje prakse dijeljenja prijevoza, a mogle bi u četiri mjeseca smanjiti potražnju za naftom za 2,7 milijuna barela dnevno, priopćila je IEA.

Budući da najveći dio potražnje za naftom dolazi iz transporta, plan se fokusira na mogućnosti smanjenja potrošnje nafte "u prijevozu ljudi i robe od točke A do točke B", a kao temelj koristi se "konkretnim mjerama", uvedenim u nizu zemalja i gradova.

Plan IEA-e o smanjenju potražnje mogle bi ipak poremetiti subvencije za energiju i motorna goriva koje su mnoge članice agencije već odobrile ili ih razmatraju.

Agencija je u studenome procijenila da su subvencije za fosilna goriva u prošloj godini porasle najsnažnije otkada prati podatke, dosegnuvši 440 milijardi dolara, odražavajući nastojanja vlada diljem svijeta za zaštite potrošače od povećanja cijena.

Današnja poruka IEA-e nadovezuje se na sličan akcijski plan koji su objavili početkom mjeseca, promovirajući smanjenje ovisnosti o ruskom plinu, procijenivši da bi Europa u roku od godinu dana mogla smanjiti uvoz goriva iz Rusije za više od trećine.

IEA je pozvala vlade da promjene budu trajne, ne samo iz ekonomskih razloga, već i zbog borbe protiv klimatskih promjena.

- Dugotrajno smanjenje važno je ne samo kako bi se poboljšala energetska sigurnost zemalja, već i kako bi se suzbile klimatske promjene i smanjilo onečišćenje zraka, navela je agencija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!