14:31 / 02.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

IGH zatvara svoju rusku podružnicu

IGH - ilustracija

IGH - ilustracija

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Institut IGH u srijedu je izvijestio da je zatvara svoju podružnicu u Ruskoj Federaciji, dodavši da to neće imati utjecaj na daljnji plan poslovanja, a pozdravio je i sanaciju i preuzimanje Sberbanke, kao jedne od banaka u kojoj ima otvoren poslovni račun.

- Institut IGH donio je odluku o zatvaranju svoje podružnice u Ruskoj Federaciji. Zatvaranje podružnice neće imati utjecaj na daljnji plan poslovanja Društva, navodi se u objavi na Zagrebačkoj burzi.

Brojne kompanije iz EU i SAD-a, iz naftnog, financijskog, industrijskog i drugih sektora, povlače se ruskog tržišta zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

Iz IGH još ističu da iako godinama imaju otvorene račune u nekoliko hrvatskih banaka i obavljaju redovite svakodnevne transakcije, pozdravljaju sanaciju i preuzimanje Sberbank Hrvatska d.d., kao jedne od banaka u kojoj Institut IGH ima otvoren poslovni račun te njezino preuzimanje od strane Hrvatske poštanske banke.

Time se, kako navode, ostvaruje redoviti nastavak rada banke prema svim svojim klijentima.

Jedinstveni sanacijski odbor donio je odluku u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) kao nacionalnim sanacijskim tijelom, kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb, a novi vlasnik te banke postaje Hrvatska poštanska banka, koja je kupila podružnicu ruske državne banke za 71 milijun kuna.

Guverner Boris Vujčić istaknuo je u srijedu da je taj proces bilo moguće ostvariti samo tako da se banka hitno proda, inače bi išla u likvidaciju, a ta likvidacija bi značila isplatu osiguranih depozita, što je trošak veći od 3,8 milijardi kuna, a značilo bi i da bi velik dio depozita poduzeća i neosiguranih depozita također bio izgubljen. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!