10:32 / 21.04.2020.

Autor: IMS/P.F./HRT

Ima li dobrih vijesti za ugostitelje?

Foto: ilustracija, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

O vrućoj temi ugostiteljstva i stanju u toj branši u emisiji HRT-a Zajedno za zdravlje govorio je predsjednik udruge ugostitelja Marin Medak.
Ono što je tema broj jedan u javnosti je svako kako će izgledati rad u kafićima i restoranima kada koliko toliko prođe korona kriza. Ništa neće biti isto kako prije tvrde stručnjaci epidemiolozi. Naime u kafićima se više neće moći sjediti jedan do drugog za stolom od 4 osobe sjedit će dvije čak i jedna. To će se navodno odnositi i na restorane. Pravo pitanje glasi kome će se i po kojim cijenama usluga isplatiti raditi i baviti se ugostiteljstvom.

Inspektori obilaze zatvorene objekte i utvrde li da ugostitelji poštuju nove upute - otvorit će ih. Ispred jednog zagrebačkog restorana za Dnevnik u Podne javila se Silvana Skočajić.


O vrućoj temi ugostiteljstva i stanju u toj branši u emisiji HRT-a Zajedno za zdravlje govorio je predsjednik udruge ugostitelja Marin Medak. Prvo je govorio o sastanku s ministrom turizma i glavnim državnim inspektorom.

- Zaključili smo da se, na našu inicijativu, minimalni tehnički uvjeti stave u suspenziju jer će svi morati raditi izmjene na objektima. Bilo koju pregradu da mi stavimo u objekt automatski se mora raditi atest i mjerenje buke, novi minimalni tehnički uvjeti i to su od 20.000-50.000 kuna troškovi ovisno o objektu i papirologija traje mjesec dana da se to napravi. Nema logike da se ispoštuje u ovim uvjetima minimalno tehnički uvjeti nego trebamo ići na nove propise, što je naš prijedlog bio, da napravimo nove oznake A, B i C, gdje su A najbolji sanitarni uvjeti, C najlošiji i da se to stavi metar puta metar na sam ulaz objekta te da kupi odaberu žele li unutra ili ne, objasnio je Medak.

Medak: Gosti kao štakori u laboratoriju!

- Kad smo mi stavili matematiku na papir, 35.000 objekata po 200 m2 pleksiglasa plus montaža, to je investicija od 2 milijarde kuna, a pleksiglasa niti nema jer se uvozi iz Italije i Španjolske. To su sulude mjere koje je nemoguće ispoštivati. Ili radimo ili ne radimo. Neka kupci sami odaberu žele li se izložiti riziku, npr. ako je objekt dobio C. Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora i Ministarstvo turizma idu niz vodu epidemiolozima, rekao je Medak.

Komentirao je i dokument HGK prema Vladi koji se danas pojavio po kojem bi restorani radili do 21 sat.

- Vidi se da u HGK imaju jako puno iskustva u privatnom sektoru na način kako su nama ugostiteljima stavili radno vrijeme od 8 do 21 sat, bio je sarkastičan Medak.

Rekao je da takvim radnim vremenom nije moguće ispoštovati dvije smjene. I ovako ima više radne snage. Na moru u 21 počinje večera, a oni su stavili radno vrijeme dio 21. Pa tko to tamo piše, upitao je Medak.

- Ministarstvo turizma stalno komunicira samo s hotelima koji čine samo 30%ponude i u stranom su vlasništvu. U toj situaciju nas male nitko ništa ne pita. Mi smo vreća za mlaćenje državnom inspektoratu, smatra Medak.

Ako bi se od lipnja ukinule subvencije ugostiteljima kaže kako su procjene da  tada oko 80% ugostitelja ne otvorilo, bili u predstečaju, stečaju ili otišlo u sivu ekonomiju da krade državu, što nikome nije u interesu te bi moglo završiti 40.000 ljudi na ulici. Objasnio je kako je to jučer rekao ministru turizma Gariju Cappelliju na sastanku, ali da je unatoč tome ministar optimističan i uvjeren da će Hrvatska imati izvanrednu sezonu i dva udarna mjeseca.

- Od 15 milijardi kuna prometa, imamo oko 7,5 do 8 milijardi kuna prometa od turista. To znači da smo mi na 50% ako ostanemo samo od domaćeg stanovništva. Uz situaciju da je 750.000 ljudi na minimalcu znači da će promet biti oko 5 milijardi kuna jer ljudi neće imati novca za restorane. Time dolazimo do situacije da smo već 66,6% objekata zatvorili, rekao je Medak.

Objasnio je kako sada nema niti toliko gableca, a niti poslovnih sastanaka i ručkova.

- To se sad odrađuju putem skypa, uz kavu koju će popiti iz aparata, rekao je Medak.

Zbog redukcije da će se sjediti za stolom samo dvoje, ispada da će se za kafiće naručivati.

- Poslat ćemo ima termin kada mogu doći, stavit ćemo ih u stakleni kavez i gost će imati izvanredno iskustvo osjećajući se kao štakor u laboratoriju i razmišljati hoćemo li ga zaraziti ili nećemo, rekao je Medak.

- Ja sam za to ili da otvaramo normalno ili da ne otvaramo i da ostanemo na nekakvim naknadama da ljudi dobivaju minimalac. Terase se moraju otvoriti što prije jer je tamo minimalan rizik . Taksist kad vozi ako je zaražen zarazi sve goste. Treba sjesti s epidemiolozima i napraviti protokole i propise po kojima će se raditi, rekao je Medak.

- Mi poštujemo higijenska pravila, a zatvori nas se zbog minimalnih tehničkih uvjeta jer smo vani postavili stol kako bismo kupcu ubacili hranu u prtljažnik automobila, objasnio je Medak propise koji se trenutačno kose jedni s drugima.

Govorio je i ugostiteljima koji imaju velike najamnine i puno zaposlenih, posebice u šoping centrima. Kazao je kako nisu oprostili ni lipe najma i kako će tamo lokali nastradati, dok će male konobe i klijeti gdje se radi obiteljski s dijelom vlastite proizvodnje najprije opstati.

Ljudi jedva čekaju prestanak izolacije i da to proslave. Medak je protiv toga i kaže kako upravo to moraju spriječiti epidemiolozi.

- Ako dođemo do situacije da svi dođu i napune se krcati objekti, a to je za očekivati, i za 14 dana bukne zaraza reći će se ugostitelji su krivi. I onda nas čeka dvije godine ključ u brave. Trebamo strategiju koju nema niti HOK niti HGK ni ministarstvo turizma niti su je uputili. Treba otvoriti odmah terase, raditi bilo što, da se ljudi pomalo prilagođavaju i da ne bude vala u kojem će doći do maksimalne zaraze i da opet zaključamo državu zbog ugostitelja. Epidemiolozi to moraju razumjeti, objasnio je Medak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!