Imamo li dovoljno kapaciteta za širenje zdravstvenog turizma?

28.03.2019.

08:27

Autor: E.L.S./HRT

-

-

Foto: - / -

Mate Car istaknuo je kao veliki nedostatak to što ne postoje europska sredstva za područje zdravstvenog turizma ili privatnog zdravstva.
Izrađen je novi pravilnik koji će regulirati pojedine oblike zdravstvenih usluga koje se pružaju u djelatnosti zdravstvenog turizma te standarde i normative za njihovo obavljanje. O tome hoće li on uvesti više reda u tu perspektivnu gospodarsku granu govorili su Mate Car, pomoćnik ministra zdravstva za zdravstveni turizam, i Marcel Medak, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma pri HGK.

- Novi pravilnik prvi put sređuje legislativu što se tiče zdravstvenog turizma. Prvi smo put uspjeli definirati zdravstveni turizam. Pokušali smo u pravilniku staviti fokus na to da su temelj zdravstvenog turizma zdravstveni radnici i njihovi stručni suradnici. Ne želimo da zbog toga za neko mjesto gdje ima mineralnih voda govorimo da je mjesto zdravstvenog turizma - kaže Mate Car i naglašava da u Hrvatskoj poznajemo više oblika zdravstvenog turizma - medicinski, lječilišni i medicinski wellness.

Na pitanje koliko smo konkurentni i kaskamo li za drugim zemljama, Marcel Medak odgovorio je da u nekim stvarima zaostajemo - primjerice u povezanosti s kvalitetnim sadržajima unutar specijaliziranih bolnica i toplica. S druge strane, kaže, Hrvatska ima komparativnu prednost pred konkurencijom  jer naše specijalne bolnice i toplice imaju kvalitetnu medicinsku uslugu, preostaje nam samo nadogradnja ponude kvalitetnim sadržajima.

Mate Car istaknuo je kao veliki nedostatak to što ne postoje europska sredstva za područje zdravstvenog turizma ili privatnog zdravstva.

- U sklopu zdravstvenog planiranja Ministarstvo je predložilo da se podupre zdravstveni turizam i privatno zdravstvo, iako se tu postavlja pitanje koji je naš nacionalni interes u zdravstvenom turizmu. U Hrvatskoj imamo visoku razinu kvalitete koju ne prati financiranje, nama kronično nedostaje financiranje u zdravstvu. Moramo najprije jačati javnozdravstvenu zaštitu kojoj svi imaju  jednak pristup, a želimo poduprijeti i taj gospodarski sektor koji se veže na zdravstvo.

- Planirana ulaganja podignut će kvalitetu postojećih bolnica. Specijalne bolnice i lječilišta koja su trenutačno u vlasništvo županija nemaju financije i snage za to pa bi trebalo promijeniti strukturu vlasništva i omogućiti dodatno investiranje i financiranje - dodao je Medak.

Kada je riječ o zdravstvenom turizmu, Hrvatska nudi veoma povoljne usluge, no Mate Car kaže da se fokus ne bi trebao stavljati na to jer su zdravstveni turisti vrlo osjetljivi na kvalitetu usluge i ako im pristupamo s politikom da smo jeftiniji, brzo ćemo ih odbiti.

- Pitanje je želimo li ostati jeftini i dampirati cijene ili fokusirati se na kvalitetnu uslugu, a to se temelji na zdravstvenim radnicima i njihovim stručnim suradnicima. Usput možemo biti i povoljni. Riječ je o paketu koji ima više vrijednosti - kaže.

Medak smatra da je klasterizacija koja se dogodila u tom sektoru dobra jer su pojedinačni istupi mukotrpni. Primjer zdravstvenog turizma Kvarnera vrlo je kvalitetan, kaže. Oni su povezali sve dionike u zdravstvenom turizmu i ujedinili ponudu.

- Zdravstvenom turistu morate pružiti kvalitetu sadržaja, on dolazi zbog zdravstvene usluge, ali želi biti i kvalitetno smješten, imati sadržaje u ponudi kako bi upotpunio svoje vrijeme, to je put kojim Hrvatska treba ići da bi razvila zdravstveni turizam - smatra Medak.

Car ističe i to da je financiranje u hrvatskom zdravstvu ograničeno i da je jedna od rijetkih novih prilika za dobit od dodatnog financiranja upravo zdravstveni turizam. Tu vidi priliku i za zdravstvene radnike koji namjeravaju otići iz Hrvatske.

Medak i Car istaknuli su i dobru zaradu koju donosi zdravstveni turizam - u tom sektoru gost na dan potroši 1800 kuna, dok jedan turist 500 - razlika koja je uistinu velika! Zbog toga treba raditi na ponudi, naglašava Medak, tu je velika komparativna prednost zdravstvenog turizma, sama usluga je u početku skupa, a ako se nadogradi različitim sadržajima, dolazimo do mnogo većih iznosa. I duljina boravka je veća pa tako zdravstveni turizam može biti jedan od selektivnih oblika turizma koji može riješiti pitanje sezonalnosti i biti jedan od ključnih.

Pravilnik je završen i trenutačno se radi na njegovu dodatku. Idući tjedan pustit će se u proceduru, a za mjesec dana mogao bi zaživjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!