21:08 / 21.02.2018.

Autor: B.S./S.B./HRT

"Imamo ludu ideju - da uzgajamo banane u Grubišnom Polju"

-

-

Foto: - / -

Grubišno Polje pokazalo se kao izvrsno mjesto za jednu od najvećih ekoloških elektrana u Hrvatskoj.
Izgradnja ekološkog kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije u Grubišnom Polju trenutačno je jedan od najvećih energetskih projekata u zemlji. Vrijedan je 34 milijuna eura, a francusku investiciju vodi Laurent Sessa, Hrvat povratnik rođen u Francuskoj.

Sessa, direktor tvrtke Energostatik koji vodi investiciju, kaže kako se Grubišno Polje pokazalo kao izvrsno mjesto za jednu od najvećih ekoloških elektrana u Hrvatskoj. "Kad smo došli u ured gradonačelnika, osjetili smo dobrodošlicu i osjetili smo da možemo dugoročno surađivati", kaže on.

Energanu će voditi Finci, čija je i tehnologija, a toplinska energija koja nastane iskoristit će se za sušenje drva. Bit će to, kaže Sessa, prvi pogon za sušenje drva koji nudi tu uslugu u Hrvatskoj. "Do sada su samo pilane imale svoje sušare i nitko nije nudio sušenje drva za male pilane koje nemaju sredstava za kupnju sušara, pa su morale izvoziti vlažno drvo", objašnjava.

Naši gospodarstvenici već imaju koristi, i to na samom gradilištu gdje je već radilo 360 radnika. Među 48 podizvođača 95 posto je hrvatskih tvrtki. Proizvodnja čelične konstrukcije, montaža fasadnih panela, beton, armatura - sve su to ugradile hrvatske tvrtke, kaže Branimir Galić, glavni inženjer gradilišta. I škole će profitirati - investitor će s njima osnovati permakulturne vrtove. "Imamo ludu ideju da uzgajamo banane u Grubišnom Polju", kaže Sessa.

I poljoprivrednici će moći grijati plastenike. Grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh kaže kako je i Grad planirao uz to jednu investiciju europskim novcem - laboratorij koji bi bio prateći laboratorij u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda.

Kad se potkraj godine postrojenja dovrše, u novoj grubišnopoljskoj energani otvorit će se 30-ak radnih mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!