22:15 / 19.01.2019.

Autor: Iva Magušić Dumančić/P.F./HRT

Imamo najveće zalihe pitke vode u Europi, a cijevi šuplje

Foto: ilustracija, Pero Lovrovic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Pero Lovrovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Građani vodu plaćaju prema potrošnji, ali manji gubici značili bi i manje troškove jer je zastarjela vodovodna mreža problem u cijeloj zemlji.
Hrvatska ima najveće zalihe pitke vode u Europskoj uniji. No, u vodovodnim sustavima veliki su gubitci jer u nekima iscuri i do 80% vode.

Razlog su najčešće dotrajale cijevi, starije i od 50 godina. Građani optužuju gradske vodovode da ih čestim dizanjem cijene iskorištavaju za krpanje proračuna. 

Rješenje lošeg stanja u vodovodnoj mreži mnogi vide u povlačenju sredstava iz fondova EU-a. Hrvatska ima oko 200 komunalnih tvrtki, a kako bi se povećala učinkovitost sustava, rješenje se vidi u njihovu ujedinjenju odnosno na tržištu bi trebalo biti 40-ak vodovoda.

Građani vodu plaćaju prema potrošnji, ali manji gubici značili bi i manje troškove jer je zastarjela vodovodna mreža problem u cijeloj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!