"Imamo ugovore o kakvima aviokompanije koje su preživjele 2020. mogu samo sanjati"

07.06.2021.

11:52

Autor: Studio 4/HRT

Stjepan Bedić, predsjednik uprave ETF Airwaysa

Stjepan Bedić, predsjednik uprave ETF Airwaysa

Foto: Studio 4 / HRT

Novonastala kompanija koja ide suprotno od globalnih trendova industrije hrvatski je poslovni paradoks. Nakon rekordne 2019. godine, korona je pomela cijelu zrakoplovnu industriju. Ukinuti su gotovo svi međunarodni, ali i veliki broj domaćih letova. Broj prevezenih putnika pao je s 4,5 milijarde putnika na samo 1,8 milijardi. Međunarodna udruga zračnih prijevoznika procjenjuje da su gubici aviokompanija u prošloj godini iznosili 127 milijardi dolara. No ima i optimizma, kažu da će ove godine gubitak biti samo 47 milijardi dolara.

U tom i takvom poslovnom okruženju, i to baš u jeku krize, osnovana je ETF Airways, nova privatna hrvatska zrakoplovna tvrtka. Kakav je to poslovni model, gdje su pronašli svoju tržišnu nišu i zašto idu kontra struje, za Studio 4 HTV-a objasnio je Stjepan Bedić, predsjednik uprave ETF Airwaysa.

Piloti u upravi

Kompanija je osnovana prošle godine, no tek prije 20-ak dana stigao je prvi avion, a za 10-ak dana stiže i drugi. Radi se o avionima Boeing 737-800, svaki ima 189 putničkih sjedišta. Upravu kompanije čine tri pilota.

Sam Bedić radio je razne poslove u avijaciji: u Croatia Airlinesu dvije godine, kao i u eksperimentalnom centru Europske kontrole leta u Parizu, bio je konzultant i za Vladin zrakoplov, "part-time" inspektor za osiguranje u ministarstvu. S 23 godine postao je kopilot u velikim putničkim zrakoplovima, a s 27 kapetan.

- Ako gledate usporedbu s hotelom, ja sam prošao od recepcije pa do gore, sve odjele. Stekao sam dovoljno dobru ideju kako bi stvari trebale funkcionirati, kaže.

Bolja pozicija

Tijekom 2020. godine najveći dio flote gotovo svih zrakoplovnih prijevoznika bio je prizemljen. Puno ljudi na čekanju, neki su dobili i otkaze, kompanije gomilaju gubitke. Odakle poriv da baš u ovom trenutku osnivaju tvrtku i nabavljaju zrakoplove?

- Rekao bih da su start-up firme sada u boljoj poziciji od onih koje već postoje jer kompanije koje već postoje imaju ugovore za avione po puno nepovoljnijim uvjetima. Platili su neke depozite, za neke čak i države garantiraju, ne mogu se izvući iz tih ugovora. A mi smo došli kao novi i pregovaramo iz početka, kaže Bedić.

Smatra da je odlična prilika za kupiti ili iznajmiti avione i da kriza neće trajati dugo.

- Najbitnija je reputacija. A mi smo za jedan avion potpisali ugovor i prije nego što smo dobili sve certifikate. Ugovor je na godinu dana i taj avion već leti nekoliko dana i pun je, kazao je dodavši da su depozit za letove dobili i prije nego im je avion stigao. Planiraju imati do sedam zrakoplova.

Ako ne znaš, pitaj znalca

U razgovorima s investitorima pomogli su im, kaže, Velimir Šonje i Hrvoje Serdarušić.

- Oni su nama pilotima koji smo neuki za financije uspjeli predočiti koliko je moguća financijska strana poslovnog plana. Jer mi znamo koliko avion troši goriva i jesi li na kraju godine u plusu ili minusu, ali neke stvari koje zanimaju investitore, ne baratamo tim pojmovima. Ali nije poanta u tome da ti sve znaš nego da imaš ljude oko sebe koji znaju, rekao je.

Investitori su, kaže, bili zainteresirani i prije pandemije.

- A onda je došla korona i dogodilo se da nama zbog nje treba negdje dva milijuna dolara manje za start-up samo zbog cijene aviona, rekao je. Najam zrakoplova koje će imati sada inače je stajao 240 tisuća dolara mjesečno uz oko milijun dolara depozita, kao start-up se moralo plaćati i par mjeseci dok ne dobiju sve papire, nabraja.

- A danas smo dobili ugovor na nekoliko godina gdje plaćamo po satu ako letimo, ako ne letimo, ne plaćamo ništa. To recimo aviokompanije koje su preživjele 2020. mogu samo sanjati. Jer oni već imaju ugovore potpisane, plaćene depozite i jako je teško nešto ispregovarati. A mi smo start-up i možemo, rekao je.

Bedić kaže kako će avioprijevoznike stajati i avioni koji su zbog pandemije bili prizemljeni, imat će tehničkih problema.

- Doći ćete u situaciju da nema hangara za 3000 aviona u Europi da ih se skrpa. Nema niti mehaničara, nema ni dijelova, nema posada, nema simulatora da školujete te posade da se vrate. Ti avioni koji su prizemljeni, oni će ostati prizemljeni. Mi smo sada prodali jedan let, charter iz Pariza za jednu drugu zemlju, da prazni preletimo iz Dubrovnika za Pariz, odradimo to i prazni se vratimo natrag jer u Francuskoj nema niti jedan slobodan avion u to vrijeme da to odleti, iznosi primjer.

Pogledajte cijeli razgovor: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!