17:07 / 15.04.2019.

Autor: Marija Dujmić/D.M./HRT

Imotski svoje jagode već ima

-

-

Foto: - / -

Sočna i mirisna imotska jagoda ukusnija je od uvozne. Berba je počela gotovo mjesec dana ranije nego u ostatku Hrvatske.
U imotskoj krajini već su ubrane prve jagode. Prvi je s uzgojem počeo poljoprivrednik iz Vinjana Donjih i prvi je u Hrvatskoj uspio dobiti i raniju berbu domaće jagode, i to već početkom travnja.

Sočna i mirisna imotska jagoda ukusnija je od uvozne. Berba je počela gotovo mjesec dana ranije nego u ostatku Hrvatske, a što na otvorenom, što u plasteniku potrajat će i više od dva mjeseca. Budući da su prve domaće, ni cijena nije visoka. 15 kuna po zdjelici ili 30 kuna po kilogramu.

No, mnogi ljubitelji domaće jagode ostat će uskraćeni za ovu vinjansku rapsodiju okusa, mirisa i kvalitete. Milan Rebić kaže kako sve što proizvede proda na kućnom pragu. Premda je začetnik uzgoja jagoda u imotskom polju - više u tome nije usamljen.

I Tomislav Topić se prijavio na natječaj za novac EU fondova - i dobio polovinu novca potrebnu za mehanizaciju i sadnice jagoda. Tomislav tek čeka prvi urod. Već se priprema za tržište i nada se da će mu se uloženo isplatiti. Posadio je 10 tisuća sadnica i računa na urod od 4 do 5 tona jagoda.

Dvojica  uzgajivača  iz Vinjana Donjih nadaju se da će njihovim stopama krenuti i neki drugi, te da će za koju godinu imotskih jagoda biti i na tržnicama i u trgovinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!