13:39 / 05.02.2018.

Autor: HRT

Imovina obveznih mirovinskih fondova porasla 9,5%

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Damir Grbavac istaknuo je kako ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova predstavlja 26% bruto domaćeg proizvoda te je prema godišnjem povećanju od 9,5% Hrvatska lider među tranzicijskim državama.
Ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova na kraju prošle godine iznosila je 91,9 milijardi kuna, što 9,5% odnosno oko 7,7 milijardi kuna više nego krajem 2016., rečeno je na konferenciji za novinare Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

Predsjednik Udruge i predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Damir Grbavac istaknuo je kako ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova predstavlja 26% BDP-a te je prema godišnjem povećanju od 9,5% Hrvatska lider među tranzicijskim državama. Po njemu, protekla je godina završila sa zadovoljavajućim pozitivnim prinosima u kontekstu tržišnih uvjeta, pogotovo ako znamo da se lani dogodio slučaj Agrokor.

Lani je prinos u kategoriji A mirovinskih fondova iznosio 4,57%, u kategoriji B, gdje je daleko najviše osiguranika, 3,06%, a u kategoriji C 6,08%. Od početka rada, 2002. godine, do kraja 2017. prosječni godišnji prinos svih obveznih mirovinskih fondova kategorije A iznosio je 8,95%, kategorije B 5,76%, te kategorije C 6,93%, rečeno je na konferenciji. Grbavac je istaknuo i da je u spomenutim fondovima zadnjeg dana prošle godine bilo 1,84 milijuna članova, od čega 98% ili 1,81 milijun u kategoriji B.

'Preživjeli' Agrokor, potencijalno ulaganje u HEP

Grbavac je istaknuo da od početka rada mirovinska društva značajan dio sredstava ulažu u hrvatska poduzeća, te kako su i dalje zainteresirana za ulaganja u infrastrukturne projekte, ali i u sektor energetike, te je u tom kontekstu naveo potencijalno ulaganje u HEP. Prošlu je godinu, istaknuo je, obilježio slučaj Agrokor koji su mirovinski fondovi preživjeli, što je po njemu dokaz da su dobro vođeni. Rekao je da fondovi ne namjeravaju sudjelovati u roll-up kreditu koji spominju u Udruzi malih dioničara Agrokora, a da im je preostala imovina u Agrokoru minorna, odnosno da to neće utjecati na ovogodišnje prinose mirovinskih fondova. 

"Nije problem 2. stup. Problem je 1. stup i njegova održivost u budućnosti, zna se zbog čega - zbog depopulacije i pada broja stanovništva, vrlo niskog nataliteta i iseljavanja", kaže predsjednik Uprave Erste Plavi OMF-a Petar Vlaić. Vlajić vjeruje da će se trendovi u zemlji ipak preokrenuti. Stoga, uz Podravku i Končar, mirovinski fondovi sve više ulažu u hotelske tvrtke, a zainteresirani su i za ulaganja u energetiku. Očekuju i daljnje podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske, pa tako i njihova ulaganja u državne obveznice smatraju sigurnim ulaganjem za buduće umirovljenike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!