08:20 / 18.01.2018.

Autor: HRT

Ina obustavila isporuku plina Petrokemiji, zasad bez prosvjednih akcija

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ina je jučer poslijepodne objavila da će isporučivati prirodni plin Petrokemiji ako ta kutinska tvrtka bude plaćala svoje račune.
Sindikati i udruga branitelja Petrokemije izvijestili su da je od 6 sati ujutro Ina obustavila isporuku plina Petrokemiji, no to neće izazvati zastoj u proizvodnji u kutinskoj tvornici gnojiva, pa sindikati i branitelji neće zasad poduzimati nikakve prosvjedne akcije. 

Od danas ujutro u 6 sati Petrokemija preuzima ukupne količine plina od samo jednog dobavljača Prvog plinarskog društva, priopćili su Sindikat EKN-a i Sindikat Demos-HUS Petrokemije, te Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije.

Unatoč Ininoj obustavi isporuke plina, do zastoja u proizvodnji Petrokemije nije došlo, svi pogoni rade sigurno i stabilno, a dinamika proizvodnje i isporuke robe kupcima nije upitna, kaže se u priopćenju.

U ovom trenutku sindikati i branitelji Petrokemije neće poduzimati nikakve dodatne aktivnosti jer su uvjereni kako će se u idućim danima intenzivirati rad na pronalaženju rješenja koja će osigurati dugoročniju stabilnost poslovanja.

Obustava isporuke plina je znakovita, ali ne i presudna činjenica, koja je pravodobnom reakcijom Uprave i Nadzornog odbora premošćena. Važnije od toga je privođenje kraju procesa dokapitalizacije, na kojoj su Vlada, Uprava i Nadzorni odbor, uz potporu sindikata i branitelja, radili gotovo cijele prošle godine.

Odluke o tome bit će donesene u razumnom roku, koji neće dovesti u pitanje opstanak proizvodnje mineralnih gnojiva u Petrokemiji. Hoće li se u taj procesu uključiti i Ina apsolutno je nebitno, dokapitalizacija će se provesti s njima ili bez njih, poručuju sindikati i udruga branitelja Petrokemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!