11:12 / 29.01.2018.

Autor: HRT

INA opet isporučuje plin Petrokemiji

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

INA je prije desetak dana prekinula isporuku plina Petrokemiji zbog nagomilanih dugova koji premašuju 100 milijuna kuna.
INA od jutros ponovno isporučuje prirodni plin Petrokemiji, objavila je putem Zagrebačke burze Uprava kutinske tvrtke.

Ističu da postrojenja za proizvodnju mineralnoga gnojiva rade prema planu - punim kapacitetom. Prije desetak dana INA je prekinula isporuku plina Petrokemiji zbog nagomilanih dugova koji premašuju 100 milijuna kuna. Ta je kompanija od toga dana preuzimala ukupne količine plina od samo jednog dobavljača Prvog plinarskog društva (PPD). Unatoč Ininoj obustavi isporuke plina, do zastoja u proizvodnji Petrokemije nije došlo, svi su pogoni radili.

Inače, dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se izdavanjem 45 milijuna redovnih dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna, uz korištenje prava iznimke od obaveza objavljivanja prospekta u vezi javne ponude i uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica tvrtke.

Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju, koje su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak. Mediji su naveli da su među njima austrijski Borealis te hrvatske kompanije PPD i Ina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!