14:59 / 11.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Ina potpisala ugovor o revolving kreditu od 300 milijuna dolara

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kredit, aranžiran kao club-deal, realiziran je osiguravajući izvore sredstva na domaćem i međunarodnom tržištu te će se koristiti u opće korporativne svrhe, kažu u Ini.
Ina-Industrija nafte potpisala je ugovor o revolving kreditu vrijednom 300 milijuna dolara sa sedam bankovnih grupacija koje zastupaju domaće i međunarodne banke, čime je refinancirala kredit iz 2015. po povoljnijim uvjetima. Zajmodavci su Privredna banka Zagreb, CIB Bank, Všeobecna Uverova banka, Mizuho bank, Raiffeisenbank Austria, Raiffeisenbank ZRT, Tatra banka, Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe Limited, Zagrebačka banka, Unicredit, mađarska podružnica ING banke i OTP banka.

"Svrha kredita je korporativno financiranje, što će uz novčani tijek biti dovoljno za potencijalni financijski ciklus", rekao je predsjednik Uprave Sandor Fasimon prigodom potpisivanja ugovora o kreditu. Dodao je kako kredit nije za konkretne projekte, ali da će se projekti moći iz njega financirati, pri čemu je spomenuo da bi to bilo moguće i u slučaju Rafinerije nafte Rijeka.

Kredit, aranžiran kao club-deal, realiziran je osiguravajući izvore sredstva na domaćem i međunarodnom tržištu te će se koristiti u opće korporativne svrhe, kažu u Ini. Kreditom će se refinancirati postojeći revolving kredit, potpisan u prosincu 2015. godine u istom iznosu. Transakciju je kooridinirala Raiffeisenbank International, dok će londonska podružnica ING bank djelovati kao agent. Dospijeće kredita je 3 godine, s dvije jednogodišnje opcije produženja, a korištenje, osim u dolarima, može biti i u eurima. 

Glavni financijski direktor Ine Gabor Horvath istaknuo je da je danas sklopljeni kredit znatno povoljniji od onog iz 2015. godine. On je bio realiziran uz početnu maržu od 1,65 baznih bodova, dok je kod današnjeg kredita marža 0,90 baznih bodova. Razlog podizanja kredita, po njegovim riječima, upravljanje je likvidnošću i realizacija budućih investicija, a njegova prednost je fleksibilnost u korištenju, u terminskom i količinskom smislu.

Direktor Inine riznice Zvonimir Žaja rekao je da Ina može koristiti i otplaćivati taj kredit kad njoj odgovara te da će biti korišten "za opće svrhe financiranja, po potrebi". Smatra da početna marža od 0,9 baznih bodova svjedoči o snazi kompanije i njezinoj niskoj zaduženosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!