Ina pronašla novo nalazište plina

19.07.2019.

13:28

Autor: HRT

default error photo
Bušenje i izrada kanala bušotine trajali su četiri mjeseca, a postignuta je konačna dubina bušotine od 3410 m.
Ina je Agenciji za ugljikovodike prijavila komercijalno otkriće ležišta plina na bušotini Severovci-1 u istražnom prostoru DRAVA-02.

Ispitivanjem je u dva plinom zasićena intervala izmjerena količina plina od ukupno 53.000 m3 na dan. Istražna bušotina nalazi se u blizini Ininih eksploatacijskih polja Molve, Kalinovac i Ferdinandovac.

Bušenje i izrada kanala bušotine trajali su četiri mjeseca, a postignuta je konačna dubina bušotine od 3410 m. Ina planira nastaviti aktivnosti kako bi novootkrivene rezerve plina sljedećih godina privela proizvodnji, a ostvarenje plana ovisit će o trajanju postupaka izdavanja dozvola, navode iz Ine.

- Raduje nas pozitivan rezultat bušotine Severovci-1 jer je on potvrda kvalitetnog rada te znanja i iskustva Ininih stručnjaka. Hrvatska je naše najvažnije područje u sklopu aktivnosti istraživanja i proizvodnja nafte i plina te nam je cilj staviti u proizvodnju sve postojeće potencijale u zemlji. Zainteresirani smo za daljnja ulaganja u istražne aktivnosti koje mogu dovesti do otkrića te posljedično proizvodnje, a to se odnosi i na manja ležišta ugljikovodika - izjavio je Tvrtko Perković, Inin operativni direktor Istraživanja i proizvodnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!