18:19 / 19.12.2018.

Autor: D.M./Hina

Ina zatvara rafineriju u Sisku

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Siska na moguće gašenje rafinerije upozoravaju već 5 godina i kažu - sada neka nešto poduzmu svi političari koji su im davali razna obećanja.
Ina u sklopu poslovnog plana za 2019. godinu planira početak provedbe programa kojim bi prerada sirove nafte bila koncentrirana u rafineriji u Rijeci, dok bi u Rafineriji u Sisku bio industrijski centar s drugim djelatnostima, izvijestila je Ina. Nadzorni odbor Ine prošli tjedan dao je prethodnu suglasnost za poslovni plan za 2019., a danas ga je odobrila i Uprava.

U Ini napominju da je djelatnost rafinerija i marketinga dosad u prosjeku proizvodila milijardu kuna novčanog gubitka godišnje te se najavljuje pokretanje novog programa "INA RM Novi smjer 2023." Program podrazumijeva koncentraciju aktivnosti prerade sirove nafte u Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka i u sklopu toga konverziju Rafinerije Sisak u industrijski centar, kao i provedbu ostalih projekata transformacije poslovanja Rafinerija i marketinga u skladu sa strateškim smjernicama.

"Zahvaljujući ulaganju u projekt postrojenja za obradu teških ostataka (DCU), rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem za naftni koks te veću ukupnu složenost, Rafinerija nafte Rijeka postala bi vrhunska europska rafinerija. Ukupna ulaganja iznose preko četiri milijarde kuna, što predstavlja najveći pojedinačni investicijski projekt u povijesti kompanije. Konačna odluka o investiciji u projekt DCU planirana je za 2019. godinu, pod uvjetom da budu zadovoljeni svi preduvjeti kojima će se osigurati povrat investicije, a postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad 2023.", kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako će industrijska lokacija u Sisku ostati - vrijedan dio Ininog poslovanja te će kompanija tamo nastaviti s poslovnim aktivnostima i zadržati položaj vodećeg poslodavca i ulagača. Za to je, dodaje se - potrebna promjena iz prerade sirove nafte koja donosi gubitke, u održive alternativne industrijske djelatnosti. Alternative bi, kako se navodi - uključivale razvoj projekata rafinerije bio-komponenti i petrokemijskih proizvoda uvjetovane profitabilnim poslovnim modelom i pozitivnim razvojem regulatornog okruženja u Europskoj Uniji i Hrvatskoj. Također, uključivale bi i moderno logističko središte, proizvodnju bitumena, obnovljivih izvora energije, proizvodnju maziva te druge održive i ekonomski isplative djelatnosti.

U idućoj godini bez kolektivnog viška radnika

Kompanija je, kako se navodi - usmjerena na zadržavanje onolikog broja radnika koji će biti u skladu sa stvarnim poslovnim potrebama i u idućoj godini neće biti kolektivnog viška. - Ina će biti odgovoran poslodavac i održavati konstruktivni dijalog sa socijalnim partnerima. Stoga je spremna razmotriti zadržavanje plaća i materijalnih prava svih zaposlenika na određeni period te im ponuditi druga radna mjesta u kompaniji, prekvalifikaciju ili otpremninu znatno višu od hrvatskog prosjeka i otpremnina zajamčenih Ininim kolektivnim ugovorom, kaže se u priopćenju.

Očekuje se da će se s provedbom programa započeti tijekom 2019., nakon donošenja svih potrebnih odluka. Uz provođenje svih aktivnosti obuhvaćenih ovim programom, nakon 2023. INA očekuje prosječan godišnji rast EBITDA od milijardu kuna. U području istraživanja i proizvodnje najavljuje se maksimalno iskorištavanje potencijala za razvoj i usmjeravanje na unaprjeđenje proizvodnje, vodeći računa o troškovima i gradeći održiv portfelj na domaćoj i međunarodnoj razini. Maloprodaja će se, kako se navodi, usmjeriti na potrebe kupaca, pružanje širokog portfelja usluga, razvoj novih proizvoda i širenje maloprodajne mreže u Hrvatskoj i regiji. Kompanija će također pratiti i druge potencijalne isplative poslovne aktivnosti, nadograđujući tako lanac vrijednosti.

Štern: Zašto su za ovo glasovali hrvatski predstavnici u upravi Ine?

Vijest da se rafinerija u Sisku pretvara u industrijski centar - Stožer za njezinu obranu dočekao je na nož. Tvrde - za to su krive sve dosadašnje vlade. Prozivaju i hrvatske članove nadzornog odbora koji su, kažu, ovu odluku morali odobriti. - Ovdje nije jasno što će se to raditi i na koji način. Ja i dalje stojim pri stajalištu da se radi o neprijateljskom preuzimanju Ine od strane Mola, kaže čelnik sindikata Nova solidarnost i koordinator Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić.

Otpuštanja radnika, tvrde iz Uprave INE, u prvoj godini neće biti. S time su očito zadovoljili članove sindikata EKN-a. - Znači da će biti ulaganja u revitalizaciju bitumen pogona, da će se maziva preseliti u Sisak, da će koks ostati raditi i dalje i ponovno se vraća na stol priča oko postojenja za bio komponente, tvrdi glavni povjerenik sindikata EKN-a Zvonimir Mikloš.

No ipak ostaje činjenica da će nakon 2019. u Sisku sigurno biti manje radnika. Davora Šterna ova odluka nije iznenadila, ali se pita zašto su za nju glasovali hrvatski predstavnici u upravi Ine. - Ako se to već događa u svakom slučaju bi trebalo dobiti čvrste garancije da će se modernizirati rafinerija u Rijeci i da će se ljudi koji rade u Sisku zbrinuti na najbolji mogući način, poručio je Štern. Iz Siska na moguće gašenje rafinerije upozoravaju već 5 godina i kažu - sada neka nešto poduzmu svi političari koji su im davali razna obećanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!