14:15 / 23.01.2018.

Autor: HRT

Indijski premijer u Davosu: Globalizacija gubi na privlačnosti

Foto: Henri Szwarc/PIXSELL

Foto: Henri Szwarc/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Modi predvodi veliko vladino i poslovno izaslanstvo, što je prvi put da neki indijski premijer to čini u 21 godinu. Cilj mu je predstaviti Indiju kao gospodarsku silu koja brzo raste.
Protekcionizam se širi, a globalizacija gubi na privlačnosti, no Indija je otvorena za poslovnu suradnju, rekao je premijer te azijske države Narendra Modi na Svjetskom ekonomskom forumu. 

Modi na summitu u švicarskom Davosu predvodi veliko vladino i poslovno izaslanstvo, što je prvi put da neki indijski premijer to čini u 21 godinu. Cilj mu je predstaviti Indiju kao gospodarsku silu koja brzo raste i potencijalni poticaj svjetskog rasta. 

Njegov osvrt na povećanje broja trgovinskih barijera dogodio se uoči ovotjednog obraćanja američkog predsjednika Donalda Trumpa koji za SAD zagovara ekonomsku politiku koja gleda američke interese. 

Umjesto globalizacije, diže se snaga protekcionizma. Njihova želja nije samo da se spase od globalizacije, nego da promijene njezin prirodni tok, istaknuo je Modi na otvaranju foruma na kojem sudjeluje 70 čelnika država i vlada, predstavnika poslovnog i bankovnog svijeta. 

Rezultat toga je da svjedočimo uvođenju novih vrsta tarifnih i netarifnih barijera. Čini se da su bilateralni i multilateralni trgovinski pregovori zaustavljeni. Zabilježeno je usporavanje prekograničnih financijskih investicija, a ekspanzija svjetskog opskrbnog lanca je usporila, naglasio je indijski čelnik.

Trump zagovara politiku "Amerika na prvom mjestu" kojom potiče tvrtke da investiraju u SAD umjesto u druge države, što pogađa potencijalnu ekspanziju brzorastućih gospodarstava poput Indije koja ovise o stranim investicijama. Američki čelnik je tijekom svoje predsjedničke kampanje 2016. okrivio globalizaciju za odlaske američkih tvornica koje su potražile niže troškove rada u Meksiku i drugim mjestima u inozemstvu. Trump će se forumu obratiti u petak. 

Modi je rekao i kako su klimatske promjene velika prijetnja svijetu koji se nije uspio ujediniti da se bori protiv njih. Naglasio je kako svi žele da se smanji emisija stakleničkih plinova, no bogati dio svijeta nije spreman novim tehnologijama pomoći gospodarstvima u razvoju.

Indija, jedno od najbrže rastućih svjetskih gospodarstava i sve veći onečišćivač, objavila je kako ostaje predana spašavanju okoliša usprkos tome što je Trump povukao SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!