10:48 / 29.01.2018.

Autor: HRT

Industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom

Ilustracija (foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Ilustracija (foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Lani su zabilježena tri mjeseca u kojima je industrijska proizvodnja padala na godišnjoj razini, ali se procjenjuje da je ukupno u 2017. porasla oko 2%, što je četvrta godina zaredom da raste.
Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pala za 2,5 posto na godišnjoj razini, i to više nego u studenom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema u ponedjeljak objavljenom izvješću to je drugi mjesec zaredom kako industrijska proizvodnja slabi na godišnjoj razini, s obzirom da je u studenom skliznula za 1,6 posto.

To je i veći pad nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja pala za 1,4 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kretale su se od rasta za 1,2 posto, do pada za 4 posto.

U 2017. usporen je tempo rasta. U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja porasla za 1,9 posto, što je četvrta godina zaredom kako raste. No, sporije nego u u 2016. kada je skočila 5,0 posto.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!