11:38 / 30.12.2019.

Autor: HRT

Industrijska proizvodnja pala, potrošnja porasla

Ilustracija, foto: Mediamodifier/Pixabay

Ilustracija, foto: Mediamodifier/Pixabay

Foto: - / -

Državni zavod za statistiku objavio je dva pokazatelja koja su važna za sliku o kretanjima u hrvatskom gospodarstvu.
Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenom pala je za 0,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je u jedanaest ovogodišnjih mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasla za 0,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema podacima DZS-a industrijska proizvodnja u studenom pala je za 0,7% u odnosu na listopad. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u studenom je na godišnjoj razini za najvećih 17,5% porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja energije porasla je za 8,3, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,4%. Istovremeno je proizvodnja kapitalnih proizvoda pala za 18,9 posto te intermedijarnih proizvoda za 0,4%.

Gledano prema djelatnostima, vađenje nafte i plina palo je za 13,9%, a prerađivačka industrija smanjena je za 3,1%. Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom povećana je za 16%.

Unutar prerađivačke industrije postotno je najviše pala proizvodnja računala, elektroničkih i optičkih proizvoda, za 56,4 posto. Proizvodnja metala smanjena je za 23,8%, a proizvodnja kože i srodnih proizvoda za 19%. Za 16,8% pala je proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme. Proizvodnja odjeća pala je za deset posto.

S druge strane, za najvećih 27% porasla je proizvodnja namještaja, proizvodnja duhanskih proizvoda veća je za 14,1%, a farmaceutika je rasla za 12,4%. Za 10,6 posto porasla je proizvodnja električne opreme, a za 8,4%proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica. Proizvodnja pića porasla je za 7,6, a proizvodnja prehrambenih proizvoda za 4,7%.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja porasla je za 0,8% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu je najznačajnija sastavnica, prerađivačka industrija, pala za 0,1%. Pritom je za 35,5% pala proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (brodogradnja), proizvodnja u rafinerijama nafte pala je za 26,9%, a proizvodnja strojeva i uređaja za 10,4%.

Istovremeno je proizvodnja namještaja porasla za 8,1%, lijekova i farmaceutskih pripravaka za 5,7%, električne opreme za 4,8%, hrane za 4,2% itd.

- Podaci za studeni potvrđuju očekivanja da će i u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju ukupna industrijska proizvodnja pružiti mješovitu izvedbu, koja će u konačnici rezultirati s vrlo skromnom pozitivnom stopom rasta na godišnjoj razini (oko 1 posto). U prilog pozitivnih kretanja ide činjenica da domaća potražnja ostaje snažna, ali usporavanje glavnih hrvatskih trgovinskih partnera te niska konkurentnost ograničavaju snažniji rast industrije, kaže se u komentaru Reiffeisen banke.

Blagi međugodišnji rast zaliha, pad zaposlenosti i rast proizvodnosti rada

Podaci DZS-a pokazuju i da su ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju studenoga u usporedbi sa zalihama na kraju listopada veće za 4,7%, a u usporedbi sa zalihama na kraju studenoga 2018. veće su za 0,2%. Broj zaposlenih osoba u industriji u studenome 2019. manji je za 0,1% u usporedbi s listopadom, a prema studenom 2018. manji je za 2,8%.

Proizvodnost rada u industriji od siječnja do studenoga u usporedbi s istim razdobljem 2018. veća je za 3,6%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!