Industrijska proizvodnja u svibnju porasla tri posto

30.06.2022.

13:16

Autor: M.Š./Hina/HRT

Industrijska proizvodnja - ilustracija

Industrijska proizvodnja - ilustracija

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

U Hrvatskoj je u svibnju industrijska proizvodnja porasla 3,0 posto, nakon dva mjeseca pada, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u svibnju porasla 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine ojačala 3,0 posto.

Tako je prekinut pad proizvodnje na godišnjoj razini, koji je trajao dva mjeseca.

Rast proizvodnje u svibnju na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 13,5 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

S rastom od 4,6 posto slijedila je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 4,2 posto.

Proizvodnja energije pala je, pak, za 1,1 posto, dok je proizvodnja intermedijardnih proizvoda skliznula 0,8 posto.

U prvih pet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 2,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Rast proizvodnje i potrošnje u svibnju, kao i drugi pokazatelji ukazuje na nastavak rasta gospodarstva u drugom tromjesečju.

U prvom je tromjesečju bruto domaći proizvod porastao 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je četvrti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!