16:57 / 20.01.2020.

Autor: Višnja Ružojčić/M.Š./HRT

Industrijsko srce Slavonije kucat će u Brodu

-

-

Foto: - / -

U sklopu projekta Slavonija ondje će se europskim novcem graditi pedeset milijuna kuna vrijedan Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo.
U sklopu projekta Slavonija ondje će se europskim novcem graditi pedeset milijuna kuna vrijedan Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo.

Malim i velikim poduzetnicima trebao bi pomoći da se bolje snađu na globalnom tržištu, a Slavoniju napokon učiniti poželjnom za ulaganja.

Ova brodska tvrtka s više od 800 zaposlenih regionalni je lider u projektiranju i proizvodnji kotlovskih postrojenja. Stalno ulažu u razvoj i inovacije.

- Proizvedemo strojeve sami kojih nema na tržištu. Znači to su specijalistički strojevi samo za naše potrebe, kaže direktor proizvodnje tvrtki Termoenergetska postrojenja i inovator Dražen Tomac.

Novih strojeva i stručnih kadrova trebaju još. Institucionalna potpora dobro bi im došla.

- Kod ishodovanja poticajnih sredstava ako je to moguće za sve strojeve koje i ubuduće budemo radili, dodaje Tomac.

Budućnost u idustrijskoj renesansi Slavonije vide i u Tehnološkom i inovacijskom centru za strojarstvo.

- Industrijsko srce Slavonije da bude u Slavonskom Brodu, radi se o regionalnom razvojnom strateškom projektu, ističe ravnateljica Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije.

Za sada snažno kuca samo u zamisli pokretača. No dio je i vladina projekta Slavonija pa je tri i pol milijuna kuna za dokumentaciju osigurano.

- To je preduvjet da se financira ovih sedam milijuna eura ili koliko bude potrebno  u sljedećem financijskom razdoblju koje stiže iduće godine, kaže državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić.

Do tada će centar u nastajanju poduzetnicima i inovatorima biti most za povezivanje sa  svijetom. Izazovi su golemi.  

- Jako je teško naći put do kupca, to je umjetnost, zato bi jedan centar težište morao dati za nalaženje kupaca i projekata, dodaje vlasnik informatičke tvrtke iz Slavonskog Broda Igor Majandžić.

Cilj je cijelu Slavoniju učiniti vidljivom i poželjnom za ulaganja te školovati i zadržati stručnjake koji mogu pokrenuti digitalnu transformaciju industrije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!