Inflacija 'pojela' pandemijsku ušteđevinu Nijemaca

23.08.2022.

13:23

Autor: V.K./HRT/Hina

Inflacija u Njemačkoj

Inflacija u Njemačkoj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Inflacija je izbrisala pandemijsku ušteđevinu Nijemaca, objavio je u utorak institut Ifo, što će gospodarstvo lišiti osobne potrošnje u ulozi pokretača rasta do kraja godine.


Kućanstva u Njemačkoj uštedjela su između travnja 2020. i ožujka 2021. oko 70 milijardi eura više nego u prosječnoj godini, kazao je voditelj za ekonomska istraživanja Ifo-a Timo Wollmershaeuser.

No, kako pokazuju bilance banaka, potrošači od kraja prošle godine sve više troše tu štednju. Do kraja prvog ovogodišnjeg tromjesečja višak depozita gotovo se u potpunosti istopio, rekao je Wollmershaeuser.

- U drugom tromjesečju trend se nastavio gotovo nepromijenjenim tempom, rekao je, dodajući da je njegov glavni pokretač vjerojatno inflacija.

Potrošačke cijene i dalje snažno rastu, što znači da osobna potrošnja, nažalost, neće u ostatku godine djelovati kao gospodarski motor u Njemačkoj, procjenjuje taj ekonomist.

Potrošnja je ponovo snažno porasla u prvim mjesecima ove godine, unatoč visokoj inflaciji, ali od sredine godine mnogi vodeći pokazatelji otkrivaju jasan učinak prigušivanja, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!