Inflacija u Britaniji premašila 11%

16.11.2022.

14:03

Autor: HRT/Hina/J.L.

Rekordna inflacija u Velikoj Britaniji

Rekordna inflacija u Velikoj Britaniji

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Visoki računi za energiju podigli su u listopadu inflaciju u Britaniji na najvišu razinu u 41 godinu, iznad 11%, zaoštrivši krizu životnog standarda za kućanstva, pokazali su podaci statističkog ureda (ONS).

Inflacija je u listopadu skočila na 11,1%, potaknuta naglim rastom plina i struje, unatoč vladinoj potpori, objavio je ONS.

Stopa inflacije najviša je od listopada 1981. i viša za jedan postotni bod no što je bila u rujnu.

Cijene plina više su nego udvostručene, a struja je poskupjela oko 66%.

Na budžet kućanstava utjecale su i više cijene niza prehrambenih artikala, što je također podiglo troškove života na neviđene razine.

Vlada tako nije uspjela zaustaviti inflaciju, unatoč energetskoj potpori koja bi trebala ograničiti godišnje račune za plin i struju za kućanstva na oko 2500 funti.

Rezultati ONS-a potvrdili su ujedno bojazni da je kriza životnog standarda puno oštrija za kućanstva s niskim primanjima, za koja je inflacija u listopadu iznosila 11,9%. Za kućanstva s visokim primanjima iznosila je 10,5%.

Rast troškova energije i hrane više utječe na stopu inflacije kućanstava s niskim prihodima, budući da veći udio njihove potrošnje odlazi na (te stavke nego kod kućanstava s visokim primanjima, priopćio je ONS.

Podaci pokazuju da su cijene inflacije hrane i bezalkoholnih pića u listopadu porasle 16,4%, najviše od rujna 1977.

Snažno su porasle cijene osnovnih prehrambenih proizvoda, poput mlijeka, sira i jaja, ali i šećera, umaka od rajčice i džema.

Skok cijena prehrambenih proizvoda donekle je ublažio pad cijena goriva, pa su tako prosječne cijene benzina pale u odnosu na rujan, napominje glavni ekonomist statističkog ureda Grant Fitzner.

Indeks cijena u maloprodaji pokazuje njihov rast za 14,2% u listopadu, nakon 12,6%-tnog povećanja u rujnu. Troškovi stanovanja porasli su 9,6%, nakon 8,8%-tnog skoka u travnju. Oba podatka najviša su od prosinca 1980. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!