Inflacija u EU-u, eurozoni i Hrvatskoj na novoj rekordnoj razini

18.08.2022.

14:10

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Godišnja stopa inflacije u srpnju je dosegnula nove rekordne razine u EU, eurozoni i Hrvatskoj, potaknuta nastavljenim snažnim rastom cijena energenata i hrane, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u srpnju je iznosila 9,8 posto, što je nova najviša razina otkada je europski statistički ured počeo objavljivati izvješća u 2001. godini.


U lipnju iznosila je 9,6 posto.


U eurozoni godišnja stopa inflacije bila je u srpnju viša za 0,3 postotna boda nego u lipnju i iznosila je 8,9 posto, dosegnuvši također novu najvišu razinu otkada je Eurostat počeo pratiti taj pokazatelj 1996. godine.


U prošlogodišnjem srpnju potrošačke su cijene na razini Unije bile više za 2,5 posto nego u istom mjesecu godine ranije, a u eurozoni za 2,2 posto.


Rekordne stope inflacije najvećim dijelom odražavaju kontinuirano snažan rast cijena energenata, za 39,6 posto u području primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.


Snažno su porasle i cijene svježe hrane, za 11,1 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj.


Najveći skok na Baltiku


Među zemljama EU-a najviše stope rasta potrošačkih cijena ponovo su u srpnju bilježile baltičke zemlje Estonija od 23,2 posto, Latvija od 21,3 posto , a Litva od 20,9 posto.


U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvo i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, cijene su u srpnju porasle 8,5 posto u usporedbi s istim mjesecom godinu ranije.


Blizu je i Italija, treće gospodarstvo eurozone i također važan trgovinski partner Hrvatske, s rastom potrošačkih cijena od 8,4 posto.


U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u srpnju dosegnula rekordnih 12,7 posto. U lipnju je iznosila 12,1 posto, a u srpnju prošle godine 2,7 posto.


Najbliže su Hrvatskoj u ovogodišnjem srpnju bile Slovačka s godišnjom stopom inflacije od 12,8 posto i Rumunjska gdje je iznosila 13 posto.


Među ostalim najvažnijim hrvatskim trgovinskim partnerima u EU, Slovenija je u srpnju imala godišnju inflaciju od 11,7 posto.


Najblaži rast potrošačkih cijena u srpnju bilježile su Francuska i Malta, za 6,8 posto.


Slijedi Finska s rastom potrošačkih cijena od osam posto, te Švedska gdje su cijene porasle 8,3 posto.


U usporedbi s lipnjem, godišnja stopa inflacije bila je viša u 18 zemalja članica EU-a, u šest je bila niža, a u tri je ostala nepromijenjena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!