13:17 / 16.01.2018.

Autor: HRT

Inflacija u prosincu usporila na 1,2%

-

-

Foto: - / -

U prosincu su na godišnjoj razini najviše pale cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva i to za 1%.
U Hrvatskoj su potrošačke cijene u prosincu porasle za 1,2% na godišnjoj razini, što predstvlja nešto nižu inflaciju nego u studenom i listopadu kada je ona iznosila 1,4%, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema podacima DZS-a, u lanjskom prosincu najviše su, za 6,4%, porasle cijene restorana i hotela, a slijedile su cijene obuće i odjeće s rastom od 2,4%, alkoholnih pića i duhana za 2,3%, hrane i bezalkoholnih pića za 2,2%, dok su cijene prijevoza na godišnjoj razini porasle 2,1%.

S druge strane, u prosincu su na godišnjoj razini najviše pale cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, za 1%, a pale su još i cijene komunikacija, za 0,7% te cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstava, za 0,1%.


Pad cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj su razini, pak, potrošačke cijene u lanjskom prosincu u odnosu na studeni pale za 0,3%. Pritom su najviše, za 5,8%, pale cijene odjeće i obuće. Cijene hrane i bezalkoholnih pića u prosjeku su manje za 0,5%, a cijene rekreacije i kulture za 0,1%.

Rast cijena zabilježen je kod alkoholnih pića i duhana koje su u prosjeku porasle 2,2%, prijevoza za 0,5%, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te cijene pokućstva i cijene obrazovanja porasle u prosjeku za 0,1%.

Cijene zdravlja, cijene komunikacija, cijene restorana i hotela te cijene raznih dobara i usluga u prosincu su ostale na rzini cijena iz studenog. U 2017. su godini potrošačke su cijene porasle u prosjeku za 1,1% u odnosu na 2016.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!