Inflacija u SAD-u u lipnju premašila devet posto

13.07.2022.

15:48

Autor: M.Š./Hina/HRT

Inflacija u SAD-u, ilustracija

Inflacija u SAD-u, ilustracija

Foto: Lazy_Bear / Shutterstock

Inflacija u SAD-u porasla je u lipnju na 9,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u proteklih 40 i pol godina, potaknuta rastom cijena motornih goriva i hrane, pokazalo je u srijedu izvješće ministarstva rada.

Indeks potrošačkih cijena porastao je u lipnju 1,3 posto u odnosu na svibanj kada je uvećan 1,0 posto, izvijestilo je ministarstvo.

U 12 mjeseci zaključno s lipnjem cijene su porasle 9,1 posto, najsnažnije od 12-mjesečnog razdoblja zaključno sa studenim 1981. godine. U 12 mjeseci zaključno sa svibnjem uvećane su 8,6 posto.

Indeks koji prati cijene energije porastao je u tom razdoblju 41,6 posto, najsnažnije od 12-mjesečnog razdoblja zaključno s travnjem 1980. godine. Hrana je poskupjela 10,4 posto, najviše od 12-mjesečnog razdoblja zaključno s veljačom 1981. godine.  

Energija je u lipnju poskupjela 7,5 posto u odnosu na svibanj, odražavajući 11,0-postotni rast cijena motornih goriva i 8,2-postotni rast cijena plina za kućanstva.

Poskupjelo je i brašno, za 5,3 posto u odnosu na svibanj. U takvim su uvjetima obroci u školama i kantinama poskupjeli čak 24,2 posto.

Kada se isključe hrana i energija, cijene su u lipnju bile više za 0,7 posto nego u svibnju kada su uvećane 0,6 posto.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem uvećane su 5,9 posto.

Potrošačke cijene porasle su širom svijeta još prošle godine, potaknute poremećajima u nabavnim lancima i poticajima kojima su vlade nastojale ublažiti posljedice pandemije COVID-a.

U ovoj godini njihov je rast dodatno ubrzao zbog poskupljenja hrane i goriva, koje su potaknuli rat u Ukrajini i zapadne sankcije na ruske energente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!