Inflacija u siječnju blago oslabila drugi mjesec zaredom

23.02.2023.

11:41

Autor: Hina/I.B.

Inflacija

Inflacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u siječnju 12,7 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija blago oslabila drugi mjesec zaredom, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju su u odnosu na prethodni mjesec ostale nepromijenjene, dok su u odnosu na siječanj prošle godine porasle 12,7 posto, pokazuje izvješće DZS-a.

Ti podaci podudaraju se s prvom procjenom, objavljenom početkom veljače.

Tako je stopa inflacije na godišnjoj razini smanjena drugi mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini u siječnju najveći porast cijena u prosjeku zabilježen u skupini restorana i hotela, za 19,5 posto, a prate ih cijene hrane i pića s rastom od 17,3 posto.

S rastom od 16,6 posto slijede cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle za 15,9 posto.

Cijene odjeće i obuće porasle su, pak, za 13,8 posto, rekreacije i kulture za 10,4, prijevoza za 6,6, zdravlja za 6,4, a alkoholnih pića i duhana za 5,7 posto.

Na mjesečno su razini, prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, najviše u prosjeku porasle cijene u skupini restorana i hotela, za 2,5 posto, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle 1,5 posto.

S druge strane, u siječnju su na mjesečnoj razini najviše pale cijene odjeće i obuće, za 11,5 posto, što je posljedica sezonskog sniženja. Cijene prijevoza pale su, pak, za 1 posto zbog niže cijene goriva za osobna prijevozna sredstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!