Inflacija u svibnju usporila na 7,9 posto

01.06.2023.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/I.Z./M.Š./Hina/HRT

Inflacija - ilustracija

Inflacija - ilustracija

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u svibnju ove godine usporila je na 7,9 posto na godišnjoj razini, objavio je u četvrtak DZS, što predstavlja usporavanje inflacije šesti mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka lani.

Inflacija na godišnjoj razini i dalje popušta


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u svibnju stopa inflacije iznosila 7,9 posto u odnosu na svibanj 2022. godinu, dok je u odnosu na mjesec ranije bila 0,5 posto.

U prosincu rast je usporio na 13,1 posto, u siječnju je inflacija iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, u ožujku 10,7 posto, a u travnju 8,9 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa promjene za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosi 13,5 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,5 posto, za usluge osam posto.

Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene energije su pale za 3,1 posto.

Na mjesečnoj razini, tj. u odnosu na travanj ove godine, rast stope procijenjen je za skupinu hrana, piće i duhan, za 1,4 posto, kao i za industrijske neprehrambene proizvode bez energije te usluge, po svakoj komponenti za 0,7 posto.

Istodobno je, prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za energiju, za dva posto.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u svibnju objaviti 16. lipnja ove godine.

Savić: Ovakvom usporavanju značajno pridonosi pad cijena energije


- Ovakvom usporavanju značajno pridonosi pad cijena energije, recimo u svibnju je pad cijena energenata bio otprilike tri posto što je među jačim padovima kad se usporede druge države Europske unije i europodručja, rekao je posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za ekonomska pitanja Zoran Savić.


- Očekujemo da će se takav trend donekle i smiriti vidimo da je slično tako i u drugim državama Europske unije međutim znamo da dolazi i turistička sezona gdje se povećava potražnja međutim s druge strane Vlada je donijela izuzetno jake mjere koje utječu na ublažavanje rasta cijena, dodao je Savić.


- Zašto su cijene hrane i dalje na povišenim razinama, zbog toga što elementi koji se koriste u njihovoj proizvodnji, a to su prehrambene sirovine, gnojiva, energija, prijevoz, one se postupno prelijevaju odnosno prelijevaju se s određenim vremenskim odmakom, poručio je direktor Direkcije za ekonomske analize HNB-a Gordi Sušić.


- Ono što je već primjetno to je i kod ovog sezonskog voća, povrća, cijene su vrlo visoke i to je ono što nas brine, a gdje Vlada zapravo ni nema nekih mehanizama pokušalo se sa smanjenjem PDV-a nije rezultiralo krajnjih cijena tako da tu više nekakvog velikog prostora nema jedini pravi prostor je i dalje jedno snažno dizanje plaća i mirovina, kazao je predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever.

 - U svibnju su usporavanje godišnje stope rasta zabilježili i Njemačka i Austrija i Italija i Slovenija. To je važno za Hrvatsku jer mi iz tih zemalja uvozimo i gotove proizvode i intermedijarne proizvode što znači da će uvozni pritisci vrlo vjerojatno popuštati u nastavku godine, istaknuo je direktor Direkcije za ekonomske analize HNB-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!