17:33 / 26.09.2018.

Autor: I.M./Hina

Ini i PPD-u odobrena dokapitalizacija Petrokemije

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskoj ne postoji drugi proizvođač gnojiva koji bi mogao biti isključen s tržišta nakon provedbe predmetne koncentracije od strane Ine i PPD-a", napominju iz Agencije.
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom koncentraciju kojom bi Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD) ulaganjem u dokapitalizaciju Petrokemije, a putem društva posebne namjene Terra mineralna gnojiva (TMG), neizravno stekli zajedničku kontrolu nad kutinskom tvrtkom, izvijestili su iz Agencije.

TMG će po provedbi predložene transakcije držati minimalno 50 posto plus jednu dionicu Petrokemije, na koji će način prijavitelji koncentracije ostvariti neizravnu zajedničku kontrolu nad Petrokemijom, ističe se u priopćenju Agencije.

Ina i PPD neće zajednički (putem TMG-a) nastupati u opskrbi plina za bilo koje velike industrijske kupce prirodnog plina u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.
Iz Agencije podsjećaju da su Ina i PPD dobavljači plina za Petrokemiju te značajni opskrbljivači prirodnim plinom i na ukupnom tržištu maloprodajne opskrbe plinom i na tržištu maloprodajne opskrbe plinom velikih industrijskih kupaca u Hrvatskoj.

Dodaju da je tržište proizvodnje mineralnih gnojiva zbog svojih karakteristika šire od nacionalnog budući da se na njemu natječu proizvođači iz drugih država EU-a, koji svoje potrebe za prirodnim plinom namiruju putem raznih međunarodnih opskrbljivača.

"Petrokemija je najveći industrijski kupac plina u Hrvatskoj i ujedno jedini hrvatski proizvođač mineralnih gnojiva koji u Hrvatskoj prodaje oko 30 posto proizvedenih količina, dok ostatak izvozi. U Hrvatskoj ne postoji drugi proizvođač gnojiva koji bi mogao biti isključen s tržišta nakon provedbe predmetne koncentracije od strane Ine i PPD-a", napominju iz Agencije.
Dakle, nastavljaju, u konkretnom slučaju je riječ "o namjeri provedbe vertikalne koncentracije kojom se internalizira postojeći odnos dobavljač-kupac između sudionika koncentracije". 

Također napominju kako je tržište plina u Hrvatskoj u širem smislu liberalizirano i otvoreno te nema značajnih zapreka za ulazak na to tržište.

AZTN je zaključio kako provedbom predmetne koncentracije neće doći do ograničavanja ponude, odnosno do rizika vertikalnog ograničavanja opskrbe prirodnim plinom u Hrvatskoj, ističu iz Agencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!