19:16 / 30.10.2019.

Autor: Dijana Kovaček/HRT

Inovatori traže investitore

-

-

Foto: - / -

Gospodarski rast znatno mogu ubrzati inovacije, no put od ideje i prototipa pa do serijske proizvodnje i tržišta nije nimalo lagan. Najviše ovisi o investitorima.
Gospodarski rast znatno mogu ubrzati inovacije, no put od ideje i prototipa pa do serijske proizvodnje i tržišta - nije nimalo lagan. Najviše ovisi o investitorima koji imaju hrabrosti ulagati u inovacije.

Inovator Ervin Matić skupio je brojne nagrade za svoj čistač vodene površine, ali treba novac za pokretanje proizvodnje. Zaposlio bi više inženjera, no za početak mogao bi raditi i sam.

- Ovo što bi ja, to je 50-60 tisuća eura, to su nikakva sredstva, ali to samo kad sam sam. Kada bi se proširio sustav, onda bi to bili neki drugi zahvati, rekao je Ervin Matić, tvrtka I.IKARO.

Proizvodnju šatora, cijevi i spremnika Tomislav Pokrajčić proširio bi inovacijom razbijača valova. Treba 2 do 3 milijuna eura.

- Ja ne bi htio prodavati patent, nego bi htio da se baš proizvodi u Hrvatskoj i da se zaposli hrvatske ljude i stručnjake, naglašava Tomislav Pokrajčić, predsjednik Uprave Jeltoma.

No, put inovatora do investitora nije lagan. U tome im pomaže Inovacijsko vijeće za industriju.

- U ovom trenutku ih je jedna pozamašna brojka. Gabarit koji nam je potreban, a da bismo ih sve isfinancirali u ovom trenutku niti iz proračuna niti iz Europskih fondova nije dovoljan, ističe Tomislav Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Zemlje poput Finske, Švedske, Njemačke, Izraela već imaju izgrađenu mrežu poticanja inovacija.

- Prenosimo naše iskustvo Hrvatskoj, a nadamo se da će naša dobra suradnja na europskoj razini pomoći inovatorima obiju zemalja, naglašava Nili Shalev, izraelska agencija za inovacije.

I dok Izrael u istraživanje i razvoj ulaže 4,3 posto BDP-a, po čemu su prvi u svijetu, Hrvatska ulaže manje od 1 posto i pri dnu smo Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!