Inspekcija rada u 2022. otkrila više od 5500 prekršaja

21.04.2023.

17:46

Autor: IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Izvješće Državnog inspektorata o nadzorima iz djelokruga inspekcije rada bila je jedna od tema sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. Predstavnici Državnog inspektorata predstavili su podatke vezane uz nadzore obavljene u prošloj godini. Otkriveno je više od 5500 prekršaja, a u proračun je uplaćeno više od 800.000 eura kazni. Najčešći prekršaji su neisplata plaća te nepoštivanje zaštite na radu. 
- Danas smo se bili poprilično fokusirali na graditeljstvo pa je većina prekršaja nađena u sektoru graditeljstva. To mi se čini logičnim, jer je ono je živnulo u zadnjih nekoliko godina, rekao je Ivan Mišetić, predsjednik GSV-a i predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca.

Objasnio je da je uglavnom riječ o neisplatama plaća, nepoštivanju kolektivnih ugovora, manjkavim pravilima ili nepridržavanju pravila o zaštiti na radu.

- Ostane nam još 700.000 radnika koji nisu pokriveni kolektivnim ugovorima i koji neće biti nikad pokriveni ako nema kvalitetnog, adekvatnog nadzora obračuna plaća sukladno kolektivnom ugovoru, istaknuo je Mladen Novosel, potpredsjednik GSV-a i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Uputio je kritiku na izvješća Državnog inspektorata, istaknuvši da su "23 godine izvješća slična kao jaje jajetu".

- Ne zato što oni rade copy-paste, nego očito imamo zadane brojke koliko se mora dogoditi ozljeda na radu, koliko radnika mora poginuti, imamo zadane sektore u kojima se to mora dogoditi. Svake se godine to ponavlja, i nikome ništa. Državni inspektorat sam po sebi nikada taj problem neće riješiti, to se može promijeniti samo uključivanjem svih drugih aktera, od Ministarstva gospodarstva, Ministarstva rada, Ministarstva financija, ustvrdio je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!