Intel od Njemačke traži 10 mlrd. eura pomoći za izgradnju tvornice čipova

02.06.2023.

11:24

Autor: T.V./HRT/Hina

Sjedište Intela u Santi Clari u Kaliforniji

Sjedište Intela u Santi Clari u Kaliforniji

Foto: Tada Images / Shutterstock

Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.

Potrebna su dodatna sredstva zbog sve većih troškova, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Intela. Blisko surađujemo s njemačkom saveznom vladom kako bismo premostili razliku u troškovima, dodao je.

Puno se toga po njegovim riječima promijenilo otkako je Intel najavio da će u Magdeburgu izgraditi nekoliko tvornica čipova.

- Geopolitički su se izazovi umnožili, globalna potražnja za poluvodičima pala, a troškovi izgradnje porasli, cijene energije i inflacija predstavljaju izazov za globalno gospodarstvo, kazao je glasnogovornik.

Intel navodno sada od Berlina traži 10 milijardi eura financijske pomoći, u odnosu na već obećanih 6,8 milijardi eura.

Američka grupacija očekuje veće troškove projekta u Magdeburgu, izvijestio je financijski dnevnik Handelsblatt.

- Naši su pregovori daleko odmakli. Zahtjevi za subvencijama visoki su i konkretno razgovaramo može li im se udovoljiti ili ne", rekao je u četvrtak ministar gospodarstva Robert Habeck. No, želim naglasiti da također želimo Intel ovdje u Njemačkoj, nastavio je Habeck, dodajući da vlada ipak ne troši novac 'šakom i kapom'. Intel spada među "velike igrače", a proizvodnja poluvodiča jako je važna, napomenuo je ministar.

Intel ima najveći udio na unosnom svjetskom tržištu poluvodiča koji se koriste u osobnim računalima i serverima, podsjeća agencija dpa.

U ožujku prošle godine kompanija je najavila da će se najnovija generacija čipova u Magdeburgu proizvoditi od 2027. godine, najavivši ulaganja od najmanje 17 milijardi eura.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!