Internet u Lici slab ili nikakav

26.10.2022.

07:00

Autor: Mario Kurevija/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Stiže brži internet

Stiže brži internet

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Gradovi Gospić i Otočac te općina Plitvička jezera do kraja 2023. trebali bi napokon dobiti brzu internetsku vezu putem optičkog kabela. Ukupna vrijednost projekta iznosi skoro 100 milijuna kuna, a EU je za ovaj projekt odobrila maksimalni iznos od 75 milijuna kuna. 

Projekt brze internetske veze je posebice važan za turistički sektor. Slab ili nikakav internet velik je problem u cijeloj Lici.

- Taj projekt ima zapravo više značaja u današnje vrijeme. Za sve gospodarske procese potreban je brzi internet, kvaliteni internet, naravno i za sva naša kućanstva, izjavila je Kristina Prša, zamjenica gradonačelnika Gospića.

Lucijana je u jedan objekt uložila više od 120.000 eura. I ako traže mir, gostima je brza internetska veza prijeko potrebna.

- Mi smo danas postali ovisnici o tome jer ja imam goste koji dolaze da bi djecu malo makli od interneta, ali u datom trenutku oni njega moraju imati jer ako tog nemaju onda postaju isfrustrirani i mi u biti padamo u recenzijama, objasnila je Lucijana Kosović iz Gospića.

Loš internet ne stvara probleme smo iznajmljivačima. Baviti se biznisom s internetom iz kamenog doba nije lako, kaže Mile.

- Olakšat će u svakom slučaju to što će biti brži i bolji prijenos podataka. Jednostavno će biti lakše pristupiti svim ostalim mogućim natječajima i bit će lakša komunikacija, smatra Mile Mraović, vlasnik Mraović d.o.o.

Projekt uvođenja optičke infrastrukture donijet će i u najudaljenija mjesta brzi internet i do 100 megabajta. Uzme li se u obzir površina i nenaseljenost, jasno je zašto veliki operatori nisu imali interesa ovdje ulagati.

- Svi građani koji imaju brzine interneta ispod 30 megabita u sekundi su zapravo prihvatljivi za ovaj projekt i njima će se doveti optička infrastruktura, rekao je voditelj projekta Marko Bošnjak.

Trenutačno se privodi kraju prva od šest faza projekta u Gospiću. Postavljen optički kabel ukupno je dugačak oko 1200 kilometara.

- Idući tjedan startamo također sa radovima i na Koreničkom dijelu i na Otočac dijelu. Prvo će Čovići, Otočac i Čanak, spojni put s Koreničke strane, najavio je predstavnik izvođača Goran Prskalo.

Projekt bi trebao biti dovršen u listopadu 2023., a prvi bi korisnici brzi internet mogli imati već početkom iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!