Grgić: Najviše će profitirati najveći proizvođači - SAD, Australija, Kanada

16:30 / 28.05.2022.

Autor: Intervju tjedna/HRT

Ivo Grgić, Agronomski fakultet

Ivo Grgić, Agronomski fakultet

Foto: Intervju tjedna / HRT

Nakon što je počeo rat u Ukrajini, promijenio se pogled na svijet i opskrbu hranom. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu kazao je u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" da je pandemija COVID-a utjecala na tokove roba i usluga, a rat u Ukrajini situaciju je još zakomplicirao. Smatra da će hrane u Hrvatskoj biti dovoljno i da neće biti gladi.

Kupovat će se jeftiniji proizvodi u skladu s prihodima, kazao je Grgić i kao pozitivnu posljedicu naveo da će građani biti pažljiviji s hranom, kupovati je onoliko koliko im treba te je neće bacati. Podsjetio je da se baca čak oko 20-30 posto hrane.

Gledajući globalno smatra da će nakon trenutačne situacije najviše profitirati države koje su najveći proizvođači hrane, SAD, Kanada i Australija te multinacionalne kompanije.

- Europa će proći nešto povoljnije, a najviše će stradati nažalost oni koji su i do sada bili u opasnosti, a to je Afrika i dio Azije, rekao je Grgić. Istaknuo je i da je odgovornost na svjetskim čelnicima da pomognu onim državama iz kojih bi ljudi mogli krenuti dalje zbog nedostatka hrane i vode.

Grgić se ne zalaže za politiku zabrane izvoza određenih proizvoda za vrijeme dok ne prođe kriza. Kaže da bi teško bilo reći npr. proizovđaču kukuruza da ga ne izvozi, kad ima mogućnost na svjetskom tržištu prodati ga skuplje. Iz EU-a, kaže, nećemo dobiti sredstva za skladištenje i stvaranje enormnih pričuva. S druge strane, što ćemo s onim proizvodima koje uvozimo, ako nam oni ograniče uvoz, pita Grgić.

Smatra i da se mali proizvođači ne mogu  pojedinačno nositi u tržišnoj utakmici kroz cjenovnu konkurentnost.

- Neka se povežu i neka umjesto kukuruza imaju crnu slavonsku svinju i neka proizvode kulen, slaninu i ostalo, kazao je Grgić i dodao da "proizvođači istodobno idu u Italiju i govore o kooperativama i kako je tamo fantastično".

Ivo Grgić je u emisiji govorio i o poljoprivrednim površinama. Kaže da se u Hrvatskoj koristi oko milijun i 500.000 hektara, a od 500.000 do 800.000 hektara se ne koristi. U emisiji je bilo riječi i o prodaji zemlje strancima. Govoreći o zadrugarstvu kazao je da će ono biti uspješno onda kada onaj tko proizvodi bude ekonomski gledao, a tada će i imati interes povezati se s nekim.

Više pogledajte u videoprilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!