Investira se u 'zagorsku rivijeru', problema s radnom snagom nema

01.08.2023.

20:01

Autor: Ružica Divac Borovečki/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Kontinentalni turizam u Hrvatskoj ove godine bilježi rast prihoda između 8 i 9 posto u odnosu na rekordnu 2019. Jedan od razloga je trud turističkih djelatnika jer, kažu, ondje gdje nema sunca i mora, treba osmisliti i izgraditi razlog za dolazak. U zagorske Terme Jezerčica novi vlasnik iz Istre uložio je 8 milijuna eura.

Zagorska rivijera bogatija je za novu atrakciju - šest tobogana i takozvani spray park u Termama Jezerčica, na više od tisuću četvornih metara.

Obitelj iz Francuske ljetovala je u Malinskoj. Pa doputovala u Donju Stubicu.

- Privuklo nas je igralište s toboganima i mjesto za igru za našeg sina. Bit ćemo u hotelu tjedan dana, rekao je Florian, Lion, Francuska.

Rekonstruiran je i postojeći hotel, wellness centar i restoran. Novi vlasnik istarsko je poduzeće Rudan. Za veliku investiciju nisu odabrali destinaciju na moru, nego u Hrvatskom zagorju.

- Mislim da smo se svi zaljubili u potencijal koje ove mjesto ima. Do kraja 2027. godine namjeravamo uložiti oko 66 milijuna eura, rekao je Danijel Benčić, predsjednik Uprave Termi Jezerčica.

I još je jedna specifičnost ovog odmarališta. Problema s radnom snagom - nema.

Kontinentalni turizam diči se kvalitetom. Gost na kontinentu, kažu stručnjaci, zahtjevan je gost.

- Ne mislim tu na nešto loše, već u smislu da ostaje puno kraće, takvom gostu morate pružiti doživljaj i pružiti su sve u dva dana, rekao je Elvis Pavleković, direktor Termi Tuhelj.

Jer turisti borave u Zagorju prosječno dva i pol dana.

- Na kontinentu nismo imali dovoljno kapaciteta. Upravo zato smo s Europskom komisijom ispregovarali 300 milijuna eura iz programa oporavka i otpornosti, uoravo za zdravstveni turizam, aktivni turizam, turizam koji radi cijelu godinu, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

U prvih sedam mjeseci Krapinsko-zagorska županija bilježi 107 tisuća dolazaka.

- Ako uspoređujemo s rekordnom 2019. godinom, to je 5.5 posto više, ako uspoređujemo s 2022. onda smo 7 posto u plusu, rekla je Sanja Škrinjar, Turistrička zajednica Krapinsko-zagorske županije.

I to postižu, kažu, i bez dizanja cijena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!