07:07 / 31.07.2019.

Autor: M.Š./HRT

Investicijska banka Lazard novi savjetnik za otkup MOL-ova udjela u INA-i

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama to bi mogla biti englesko-francuska investicijska banka Lazard.
Englesko-francuska investicijska banka Lazard novi je Vladin konzultant za otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a, izvijestio je u srijedu ministar financija Zdravko Marić, nakon sjednice Vladina Savjeta za Inu.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
-
Ćorić: Nakon ovotjedne analize, slijedi ponuda Mađarskoj
- Szijjarto: Odnos Ine i MOL-a teret je kojeg se želimo riješiti
- Štern: Inom se upravljalo protivno zakonima i hrvatskim interesima 

Zdravko Marić
je podsjetio da je ranije za savjetnika izabran konzorcij u Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) te da su se pojavili prijepori oko "shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, poglavito po pitanju tehničkih aspekata samoga angažiranja savjetnika".

- Mi smo odlučili proces korigirati. Odlučili smo obnoviti razgovore i s ostalima iz užega kruga s kojima smo razgovarali u prvom krugu. Odlučili smo se za investicijsku banku Lazard, izvijestio je ministar financija Zdravko Marić.

Na sjednici Vlade u četvrtak i službeno će cijela priča biti upućena u proceduru, izvijestio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

- Situacija od prije godinu dana se izbjegla. Tu neće biti nikakvih problema. Što se tiče financijskih učinaka na RH, odnosno na proračun, ugovor je determiniran kroz nekoliko faza. U konačnici, ti su iznosi ostali više manje isti, na kraju sve može koštati do 9 milijuna eura, ističe ministar Tomislav Ćorić.

Što se tiče Due diligencea, Ćorić vjeruje kako druga strana to može odraditi u roku od šest mjeseci od trenutka potpisivanja ugovora.

- Dopustite da to može trajati koji dan kraće ili dulje. Želimo tijekom prvog kvartala 2020. godine ovaj dio procesa dovršiti i izaći pred drugu stranu s našom ponudom za otkup dionica. Ugovor s novim konzultantima bit će potpisan u sljedećim danima.

- Izuzev izgubljenog vremena, nema gubitaka što se tiče financijskih sredstava. Ovoga puta smo drugačije radili, svaki detalj je dogovoren, dodaje ministar Marić.

Premijer Andrej Plenković ranije je također istaknuo da zbog otkazivanja suradnje dosadašnjim savjetnicima na čelu s investicijskom bankom Morgan Stanley, neće biti financijskih posljedica. Vjeruje da se proces otkupa može dovršiti do kraja mandata ove vlade.

Što se tiče mogućeg "paketa", odnosno mogućnosti da se s Mađarima postigne dogovor oko otkupa dionica INA-e te paralelno dogovori posao oko LNG-a na Krku, ministar Ćorić kaže da su to dvije odvojene stvari.

- Jedno je dogovor s pretežno privatnom kompanijom, a oko LNG-a se dogovaramo s mađarskom državom. Na stolu je mađarska ponuda za kupovinu 25% posto dionica LNG-a. S druge strane želimo da razmotre zakup kapaciteta na LNG-u Hrvatska.

Ministar financija Marić, na pitanje od kuda novac za otkup MOL-ovog udjela u INA-i, kaže da sredstava u proračunu trenutno nema te da prvo treba vidjeti rezultate rada konzultanata.

Ne isključuje i mogućnost odabira novog strateškog partnera koji bi uskočio na MOL-ovo mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!