Iran i ruski Gazprom potpisali sporazum o suradnji u energetici

19.07.2022.

12:41

Autor: HRT/D.M.

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nacionalna iranska naftna kompanija (NIOC) i ruski proizvođač plina Gazprom u utorak su potpisali memorandum o razumijevanju vrijedan oko 40 milijardi američkih dolara, priopćila je novinska agencija iranskog ministarstva za naftu SHANA.

Sporazum su na virtualnoj svečanosti potpisali izvršni direktori dviju kompanija, na dan kada je ruski predsjednik Vladimir Putin stigao na samit u Teheranu s iranskim i turskim kolegama.

Gazprom će pomoći NIOC-u u razvoju plinskih polja Kish i Sjeverni Pars te šest naftnih polja, prenosi SHANA. Ruski Gazprom će također biti uključen u završetak izgradnje projekata vezanih uz ukapljeni prirodni plin (LNG) i izgradnju cjevovoda za izvoz plina.

Iran, nakon Rusije, ima druge najveće rezerve plina na svijetu, no američke sankcije su spriječile pristup tehnologiji i usporile razvoj izvoza plina.

Šaljući jasnu poruku Zapadu da će Rusija nastojati ojačati veze s protuzapadnim Iranom, Putin će se sastati s najmoćnijim autoritetom Islamske Republike, vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Izrael i Saudijsku Arabiju .

Putinov posjet Teheranu pozorno se prati jer je ruska invazija na Ukrajinu žestoko poremetila globalno tržište nafte, podižući cijene na visoku razinu što je doprinijelo povećanju troškova života i rastu inflacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!