Iskustva s poticajima za samozapošljavanje

12:47 / 13.12.2019.

Autor: Domagoj Puškarić/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Samozapošljavanje je jedna od devet aktivnih mjera zapošljavanja te je jedna od najpopularnijih s burze.
Otkada su uvedeni, poticaji za samozapošljavanje iz godine u godinu izazivaju sve veće zanimanje. Mjere poticanja samozapošljavanja najčešće se koriste upravo za pokretanje posla u tehničkim i uslužnim djelatnostima te sektorima građevine i informatike.

Dvije sestre agronomke, vođene poduzetničkim duhom, hrabro su zakoračile u poslovni svijet. Uzele su poticaj i otvorile trgovinu s proizvodima domaćih OPG-ova.

- Jednostavno smo se samo tako odlučili, hoćemo probati - hoćemo i krenuli smo, izjavila je vlasnica trgovine Azra Delić.

Trgovinu su otvorile prošle godine. Od nabave do prodaje - sve rade same, a planiraju otvoriti i internetsku trgovinu. Posao se uhodao, susjedi ih već dobro znaju, no prvih šest mjeseci nije bilo lako.

- Izašle smo s fakulteta, a takve stvari na fakultetu ne učiš. Ne znaš gdje ćeš krenuti otvoriti firmu, ma ništa ne znaš. Koje uvjete moraš zadovoljavati, s kojim papirima gdje, kuda, kaže Delić.

Poticaji se uglavnom koriste za kupnju opreme i plaćanje doprinosa

Među samozaposlenima je od prošle godine i Bojan Zibar.

- Iskustvo je zaista izvrsno, ne mogu ništa loše reći. Em sam brzo otvorio, ljudi s kojima sam komunicirao, putem maila ili telefonom, sve je išlo briljantno, u svakom slučaju super pozitivno iskustvo, rekao je obrtnik, fotograf Bojan Zibar.

Iako je i prije poticaja imao vrhunsku opremu, s novom je podignuo razinu usluge.

- Bez poticaja bi mi u svakom slučaju bilo teže doći do te razine, jer sam u startu radio s vrhunskom opremom, nisam prvo morao zaraditi novce da bih si kupio opremu, tako da hajdemo reći da sam dobio prednost barem jedno šest mjeseci do godinu dana koliko bi mi trebalo da zaradim za tu opremu, kaže Zibar.

Samozapošljavanje jedna je od devet aktivnih mjera zapošljavanja te je jedna od najpopularnijih s burze.

- Radi se o mjeri koja je od 2016. godine. Do danas kroz nju je prošlo 33 tisuće osoba, za što je država kroz sustav HZZ utrošila oko 860 milijuna kuna, a važno je istaknuti da je oko 650 milijuna kuna financirano iz europskog socijalnog fonda, kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Spomenimo da se mjera samozapošljavanja najčešće iskorištava u tehničkim i uslužnim djelatnostima te sektorima građevine i informatike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!