Isplati li se kupnja namirnica i goriva u Mađarskoj?

25.04.2022.

07:08

Autor: Marina Gantar/Potrošački kod/HRT

Kupovina preko "granice"

Kupovina preko "granice"

Foto: Izvor / HRT/Shutterstock

Kako bi ublažila rast cijena, Vlada RH je od 1. travnja smanjila PDV na većinu prehrambenih proizvoda. Mađarska je još 1. veljače na tri mjeseca zamrznula cijene benzina i nekih osnovnih prehrambenih proizvoda pa to koriste oni koji žive uz granicu. No inflacija posljednjih mjeseci polako čini svoje - dižući cijene.

Na graničnom prijelazu Donji Miholjac u smjeru Mađarske nema ni gužvi ni kolona kakve se pamte iz 90-ih godina. Dovoljno to govori o isplativosti odlaska u kupnju u susjednu Mađarsku. 

Neki od anketiranih ljudi kazali su da će kupiti kavu, sok, a i da je gorivo ondje jeftinije.

Na benzinskoj postaji u obližnjem Harkanyu nema gužve. No svi su kupci iz hrvatskih mjesta blizu granice. Kažu da im se isplati jer je litra dizela 9,60 kuna, a u Hrvatskoj više od 12 kuna. Ondje su bili i neki stanovnici iz Donjeg Miholjca koji tvrde da po spremniku goriva u Mađarskoj mogu uštedjeti i 150 kuna.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan kazala je da je mađarska vlada vrlo uspješno zaštitila cijene i ne dopušta njihovo podizanje.

- Kod nas se dogodilo to da je snižen PDV. Međutim vlada na taj način nema kontrolu što će se s cijenom dogoditi. Naime, posrednici, trgovci će opet dići cijenu tako da sebi stave što više novca u džep, da zarade na onoj razlici koliko je PDV manji, izjavila je Borzan.

Kupci pak kažu da posljednjih dana uočavaju blagi porast cijena i u Mađarskoj. Dodaju da prije odlaska u kupnju dobro prouče cijene u katalozima i akcije.

- Mlađi ljudi, potrošači, koji su mobilniji, odlaze na pogranična područja u kupnju. No što je s najosjetljivijom skupinom građana, a to su umirovljenici koji su se suočili s velikim povećanjem cijena, upitala je Tanja Popović Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača iz Osijeka.

Ako u obzir ne uzimamo posljednje dvije pandemijske godine, prema službenim podacima, preko graničnog prijelaza Donji Miholjac u susjednu je Mađarsku u ožujku 2019. godine ušlo 31.749 hrvatskih građana, a u istom mjesecu ove godine 28.756.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!