Isplati li se štedjeti u bitcoinu - trenutačno najpoznatijoj kriptovaluti?

14:10 / 04.01.2018.

Autor: Potrošački kod

-

-

Foto: - / -

Mišljenja u vezi s kriptovalutama podijeljena su. Ipak svi se slažu u jednom - ulaganje u njih je visokorizično.
Važno je biti prvi - zlatno je pravilo u finacijskim krugovima koji trguju kriptovalutama. Najtraženiji je bitcoin, no je li i danas isplativ i siguran. Naime, za sada Hrvatska, ali ni Europska unija nemaju zakonski reguliranu kriptovalutu. To znači da kad jednom izgubite virtualni novac, ni jedna banka ili regulatorna agencija ne mogu vam pomoći pri sanaciji duga.

Bitcoin je trenutačno najpoznatija kriptovaluta. Poduzetnik Hrvoje Prpić svoje prve bitcone kupio je prije gotovo dvije godine. Prvi bitcoin sam platio, mislim ne prvi nego sam ih uzeo više,  plaćao sam tada 300 dolara - danas vrijede oko 15 tisuća dolara, kaže.

Kupnja je jednostavna. Kreirate račun na nekoj od internetskih mjenjačnica i nakon toga dobijete svoj virtualni novčanik. Taj novčanik ima svoju šifru koja se jako mora paziti i koja se jako mora čuvati i taj novčanik je spremljen kod mene na mom laptopu, mobitelu ili tabletu i on ima svoju šifru i samo ga ja mogu koristiti a na njemu su bitcoini, objašnjava poduzetnik i IT stručnjak Krešimir Končić.

Tada ste spremni za šoping. A načelno je proces takav da se tom trgovcu pokaže moj novčanik, jedan kod, kockasti kod, tom trgovcu i onda on skine dovoljno novaca, tj dovoljno bitcoina s našeg novčanika, tako da - proces je relativno jednostavan, kaže Končić.

No oprez! Provedena transakcija ne može se više opozvati.

Jedna od karakteristika bitcoin transakcija i tih transakcija na blockchain mreži je ireversibilonost, znači nema, kao što kod kreditnih kartica možete takozvani chargeback tražiti da se poništi transakcija - toga ovdje nema, upozorava odvjetnik Vlaho Hrdalo.

Kad potrošite bitcoine iz virtalnog novčanika - račun možete napuniti i na bankomatu. U slučaju kupovine bitcoina u bankomat ubacujete novac a vama se, na vaš novčanik, prebacuju bitcoini i naravno transakcija se na isti način odvija u suprotnom smjeru.

Bitcoin nezaustavljivo raste, lani mu je vrijednost porasla za nevjerojatnih 1700 posto.

Pitanje je je li njegova cijena trenutna velika ili mala, neki kažu da će cijena možda biti 100 tisuća dolara, neki kažu da je mak ekonomska vrijednost 1 bitcoina 10 mil dolara tako da to je sada pitanje - to će se vidjeti, to nitko ne zna, smatra Krešimir Končić.

I upravo zbog toga treba biti oprezan, poručuju iz HNB-a.

Određeni rizici postoje, apeliramo na građane da jednostavno se upoznaju prije kupvine, trgovanja i korištenj virtualnih valuta sa svim potencijalnim mogućim rizicima koje kriptovalute nose, izvora je puno koji govore o samim tim rizicima a neke smo naveli i na našim web stranicama, napominje Tomislav Mišić, direktor direkcije za nadzor platnog prometa HNB-a.

Ulagači su pak uvjereni u sigurnost sustava.

Posljednih 10 godina nikad nije provaljen kao mreža i to je jednostavno nekih 250 milijuna dolara vrijednosti pohranjenih iza nekoliko linija koda. Tako da ako netko uspije to provaliti, to je jako veliko jedno bogatstvo koje još nije oteto i u tom smislu je siguran kao što su i banke, smatra ulagač Tomislav Mamić.

Za sada ni Hrvatska, ali ni Europska unija nemaju zakonodavni okvir za reguliranje kriptovaluta. Oni koji trguju bitcoinom nadaju se da će se to uskoro promijeniti. Za to imaju dobar razlog.

Hrvoje Prpić naglašava da je regulativa vrlo poželjna. Svaki put kada je došlo do regulacije bitcoina odnosno bilo koje druge kriptovalute, došlo je do rasta bitcoina značajnoga, znači prvi veliki rast je uzrokovan s tim što je u Japanu legaliziran bitcoin i samim time reguliran. Isto tako očekujem da EU tijekom 2018. regulira bitcoin što bi ponovno moglo donijeti jedan novi val rasta.

No može se regulirati samo novac koji se slijeva na tekuće račune. Jer cijenu bitcoina nitko zapravo ne može regulirati.

Cijenu regulira samo tržište, ponuda i potražnja i to bukvalna jer ta cijena ne ovisi o ničemu, nije vezana niti uz zlato niti uz dolar niti uz eure, znači čisto ponuda i potražnja, objašnjava Končić.

Ako i vi želite ulagati u kriptovalute, tri su stvari na koje morate paziti, poručuje Krešimir Končić:  Definitivno bi to trebala biti osoba koja ima više novaca da ih može uložiti u bitcoin - druga stvar je da osoba definitivno ne bi trebala uzimati nikakav kredit da ulaže u bitcoin i treća najvažnija stvar je da osoba se treba obrazovati, čitati članke, čitati portale, pratiti grafikone, chartove.

Nakon istraživanja spremni ste za ulaganje. Ali za početak krenite s malim iznosima.

I pokušajte pronaći nekakvu svoju nišu jer šansa još uvijek postoji, mogućnosti zarade su velike ali, vrlo je vrlo riskantno i ljudi moraju biti spremni izgubiti kompletno ulog koji su uložili, upozorava Prpić.

Mišljenja u vezi s kriptovalutama podijeljena su. Ipak svi se slažu u jednom - ulaganje u njih je visokorizično.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!