07:01 / 17.04.2021.

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Isplati se ulagati u purane

default error photo

Čini se da se isplati dugogodišnje ulaganje u povećanje broja zagorskih purana na tržištu. Ove godine, Krapinsko-zagorska županija subvencionira prehranu čak devet i pol tisuća purana. 

Ova autohtona sorta je i zaštićena robna marka na europskom tržištu. Purani na ispaši posao je, ali i veliko veselje za cijelu obitelj Hercigonja. Ove godine uzgojit će tisuću purana. Više od polovice prodat će jednom restoranu, jer imaju certifikat o zaštićenoj oznaci zemljopisnog podrijetla. Potražnja je velika i kod prodaje na kućnom pragu.

- Ima, to uopće nema greške. Petnaest dana prije Božića uopće nemam purane, sve prodano, rekao je uzgajivač purana iz Svetog Križa Začretja Ivica Hercigonja.

Purani su se vratili na zagorske brege, dijelom i zbog potpora županije koja je dosad uložila gotovo tri milijuna kuna.

- 36 600 kljunova je "prošetalo" kroz pašnjake, pod ovim uvjetima, 25 kvadrata po kljunu, dodao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar

I općina pomaže, ako trebaju reklamu ili pak novu opremu.

- To su brza efektivna sredstva koji našim poljoprivrednicima daju vjetar u leđa kako bi bili konkurentniji i da se mogu natjecati s trgovačkim lancima, kazao je načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos.

A ministarstvo plaća veći dio troškova certificiranja.

- Usprkos koroni koje smo se jako bojali, u razdoblju prije Božića, koja je naša glavna prodajna sezona, ali na kraju smo sve uspjeli plasirati na tržište, istaknuo je proizvođač zagorskog purana iz Đurmanca Boris Vrhovski.

Ove godine subvencija županije iznosi 50 kuna po kljunu, potporu je dobilo 35 proizvođača za uzgoj ovog ponosa seoskih dvorišta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!