13:46 / 02.01.2019.

Autor: HRT

Istarski vinari prate trendove - pjenušac je u modi

-

-

Foto: - / -

Za tim se mjehurićima od davnina luduje. U njemu su uživale kraljice, kupale filmske dive. No više nije rezerviran za elitu i posebne trenutke.
Pjenušac je postao sinonim za radosne životne trenutke, pobjede i proslave. Tako se ulazak i u ovu godinu - nazdravio upravo tim pićem. U vinskim regijama sve se više proizvodi, a taj trend prate i istarski vinari.

Za tim se mjehurićima od davnina luduje. U njemu su uživale kraljice, kupale filmske dive. No više nije rezerviran za elitu i posebne trenutke.

Preporučena doza uživanja: čašica dnevno. Ona kažu, vinoljupci, uzburkava čula i budi maštu.

"Svake godine je sve bolja kultura ispijanja pjenušca u našoj zemlji. Počeli su se pjenušci sve više piti po barovima, otvara se dosta wine barova tako da definitvno svake se godine radi iskorak", rekao je sommelier Emil Perdec.

Iskorak u proizvodnji već je davno učinjen. U podrumu obitelji Zigante pjenušac od malvazije i terana proizvodi se baš poput poznatih francuskih šampanjaca - klasičnom metodom gdje vino postaje pjenušavo zahvaljujući refermentaciji u boci.

Uz ovo blagdansko vrijeme, njegova svježina posebice prija ljeti. Stoga su tada i najtraženiji.

A kada pjenušac plasiraš od Europe do Amerike, to dovoljno govori o isplativosti kao i kvaliteti. Ovi hrvatski opasno su se približili razvikanim francuskim šampanjcima ili španjolskim cavama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!