19:30 / 20.09.2018.

Autor: I.M./HRT

Istok Hrvatske budi se europskim novcem

-

-

Foto: - / -

S 1189 projekata, vrijednih gotovo 6 milijardi kuna, Osječko-baranjska županija i dalje je najuspješnija u RH. Novih 11 ugovora vrijedno je 640 milijuna kuna.
Povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creţu u Vukovaru je s ministricom Žalac održala tzv. dijalog s građanima pod nazivom "Kohezijska politika Europske unije - doprinos prosperitetu Slavonije".

Tako se nastoji povećati zanimanje građana za europske teme. Ministrica Žalac predstavila je što je Hrvatska do sada realizirala putem fondova EU-a.


A uoči 6. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja će se sutra održati u Belom Manastiru, Vlada je najavila nova ulaganja u istok Hrvatske. Projekti koji se oslanjaju na fondove Europske unije već donose vidljive promjene. Od 18 milijardi i 750 milijuna kuna, koliko nam je na raspolaganju, dosad je iskorišteno gotovo 8 milijardi.

Jedan od projekata je i obnova trga u osječkoj Tvrđi. Od 66 milijuna kuna, koliko je ukupno vrijedna investicija, 55 milijuna daje Europska unija. U toj je cijeni i rekonstrukcija povijesne pekare i njezina prenamjena u informativno-turističko središte za mlade. 

Za mlade je i upravo predstavljen projekt radionica vrijedan oko 150 tisuća kuna.

Na europski novac oslanja se i 35 milijuna kuna vrijedan projekt novog gospodarskog središta Osijeka i regije u zapadnom predgrađu. Centar će imati sajamski prostor, konferencijsku dvoranu, ugostiteljske objekte, smještajne kapacitete za tvrtke i prateće popratne sadržaje. Trebao bi biti izgrađen za 3 godine. S 1189 projekata, vrijednih gotovo 6 milijardi kuna, Osječko-baranjska županija i dalje je najuspješnija u Hrvatskoj. Novih 11 ugovora, koji su najavljeni za istok Hrvatske, vrijedno je 640 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!