Istra krenula s postupkom zaštite domaćeg češnjaka i luka

28.01.2018.

11:36

Autor: HRT

default error photo
Trgovine su preplavljene jeftinijim, uglavnom kineskim češnjakom, a onaj domaći rijetko se može naći na policama.
Hrvatska već godinama uvozi čak 90 posto češnjaka, na što se godišnje potroši gotovo 18 milijuna kuna. Trgovine su preplavljene jeftinijim, uglavnom kineskim češnjakom, a onaj domaći rijetko se može naći na policama. Zato je Istra koja se u turizmu promovira kao regija zdrave hrane - započela s postupkom zaštite domaćeg češnjaka i luka.

Zvjezdana Križmanić dala je otkaz u tvrtki gdje je godinama radila te mizernu i nesigurnu plaću zamijenila motikom. Jednako teškom i nesigurnom, no svojom, kaže. Među ostalim, na više od 8 tisuća četvornih metara uzgaja i domaći češnjak. Gotovo je 100 posto riječ o ručnom radu, ona i suprug u polju su po cijeli dan. Proizvodnju svake godine šire. Sve što posade - prodaju do kolovoza ili rujna.

Sve veća pomama i za domaćim povrtlarskim kulturama ponukala je čelnike najturističkije hrvatske regije da pokrenu i njihovu zaštitu. Stručnjaci porečkoga poljoprivrednog Instituta vodit će postupak, poljoprivrednicima u svemu pomoći i najprije odrediti smjernice za formiranje kvalitetnog proizvoda - rokove sjetve, sadnje, gnojidbe i zaštite te druge tehnološke situacije kako bi se dobio vrhunski proizvod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!