15:02 / 28.09.2019.

Autor: Klara Dujmović/HRT

Istrani žele povezati stočare, otkupiti vunu i od nje izrađivati torbe, odjeću, tepihe

-

-

Foto: - / -

Projekt je tek na početku. No, u Istri vjeruju da će se ostvariti, te da će kroz 4 do 5 godina postati samododrživ.
Ovce se kod nas uzgajaju ponajprije zbog mesa, a zatim mlijeka. Pri tome je vuna koja se nekada koristila za izradu uporabnih predmeta nus-produkt. Njezino je zbrinjavanje sve veći problem. U Istri su tome odlučili stati na kraj.

Istarska ovca godišnje daje do kilogram i pol vune. Uzgajivač Franko Cetina sve zbrine.

- Dolazili su Slovenci po nju. Ja je nisam nikada bacao ili sam ovdje ili tamo dao, uglavnom snalazio sam se, kaže.

Organiziranog otkupa u Hrvatskoj nema. Od 1100 tona tek se četvrtina vune proda u otkup za kunu po kilogramu.

- Međutim, nas zabrinjava onih 75% od kojih većina oko 30% se spali se vune,a 25% završi na divljim deponijima, kaže Valentino Držaić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

U europskim zemljama vuna nije otpad. Koristi se za izradu odjeće, kao gnoijivo ili izolacijski materijal. Neka bi se iskustva mogla primjeniti i kod nas.

- Mislim da je Korzika dobar primjer. Dio vune prerađuje se na kopnu, u Francuskoj. Manji dio se prerađuje, boji pred turistima i od te vune izrađuju se razni predmeti, objašnjava voditeljica organizacije za valorizaciju vune Nathalie Ketterle.

Slično planiraju i u Istri. Putem županijske agencije povezati stočare, otkupiti vunu i od nje izrađivati torbe, odjeću, tepihe.

- Tendencija je da pronađemo obrtnike koji bi se rado bavili vunom. Institucije koje zapošljavaju osobe s invaliditetom, te turističke zajednice koje nam mogu pomoći u tome da to izbrendiramo, kaže voditelj projekta Gordan Šubara.

Projekt je tek na početku. No, u Istri vjeruju da će se ostvariti, te da će kroz 4 do 5 godina postati samododrživ. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!