12:53 / 16.02.2021.

Autor: T.V./HRT

Na hrvatski IT sektor pandemija je utjecala dobro

Foto: ilustracija, Filip Kos/PIXSELL

Foto: ilustracija, Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najnovije analize poslovanja domaće IT industrije pokazuju da je izvoz u 2019. iznosio milijardu eura te da je rastao za 15 posto. Također, više se ulaže u istraživanje i razvoj, a prosječna je plaća 50 posto iznad hrvatskog prosjeka. Rezultati za 2020. trebali bi biti još bolji, a za sljedeće razdoblje na raspolaganju su i europska sredstva.- Pa na sektor je pandemija utjecala dobro, ona je ubrzala proces digitalizacije. Jednostavno sve više je firmi shvatilo da bez rada od kuće, korištenja digitalnih alata i platformi i ubrzanja procesa ne mogu preživjeti, rekao je Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj.

- Znamo da su velika sredstva od strane Europe stavljenja za oporavak 20 posto je predviđeno za digitalizaciju. Jako je važno da tih 20 posto bude na pravi način utilizirano u Hrvatskoj kako bi društvo raslo i sa njim rasle i hrvatske IT tvrtke, poručio je Goran Mrvoš, predsjednik Udruženja za IT HGK.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!