08:56 / 26.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Ivanov: Treba smanjiti PDV i doprinose za zapošljavanje

-

-

Foto: - / -

O zasad poznatim smjernicama Nacionalnog programa reformi i Plana konvergencije u Studiju 4 govorila je prof. Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.
Na dnevnom redu sjednice Vlade je Nacionalni program reformi i Plan konvergencije, dva važna dokumenta koje svaka članica EU mora dostaviti Europskoj komisiji do kraja ovog mjeseca. O zasad  poznatim smjernicama u Studiju 4 govorila je prof. Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Nakon sjednice bit će jasniji obrisi najavljene porezne reforme, građani a još više poduzetnici se nadaju da će im ona donijeti rasterećenje. Na pitanje, koji bi smjer bio bolji - smanjenje poreza na dohodak ili smanjenje PDV-a, Marijana Ivanov je kazala kako ona osobno ne bi više smanjivala porez na dohodak. "RH ima jedan od najnižih omjera poreza na dohodak i BDP-a među članicama EU-a. Porez na dohodak više nije nešto što ugrožava konkurentnost hrvatske ekonomije. Ako se on smanji, povećat će se plaće samo onima koji imaju visoki dohodak, koji će taj novac staviti u štednju", kazala je. Naglasila je kako je u Hrvatskoj "rad opterećen fiskalnim doprinosima na plaću - bilo bi dobro smanjiti doprinose za zapošljavanje".

Vezano za porez na dobit, nema ga potrebe smanjivati - jer je već smanjen, kazala je te dodala da je ona osobno za smanjenje PDV-a jer bi to bilo fer prema građanima - uveden je u vrijeme krize, a najviše pogađa one s manjim prihodima. "Najveću stopu PDV-a u EU-u ima Mađarska, međutim Hrvatska kroz PDV ostvaruje puno više prihoda nego Mađarska", kazala je. "Kad shvatite da ste ekonomija koja previše opterećuje građane, a događa se ekonomski rast - naprosto morate smanjiti PDV. U RH nije problem brojnost stopa PDV-a, nego veliki broj proizvoda i usluga koje su na sniženim stopama. Da tih stopa nema - sigurno bi građani mogli plaćati PDV po stopi od 23 posto", rekla je Ivanov. Smatra kako bi povlaštenu stopu trebalo ukinuti svima, pa i turizmu, jer se "radi o diskriminiciji koja iskrivljuje ekonomiju, a Hrvatska se gospodarski previše oslanja na turizam".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!