14:54 / 13.11.2019.

Autor: Matea Krmpotić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Iz Indonezije potegnuli u Hrvatsku da bi kuhali

-

-

Foto: - / -

Deset tisuća kilometara od svoje zemlje, ali osmijeh na licu i želja za radom. Na obostrano zadovoljstvo. No i dalje ostaje pitanje - gdje su domaći kuhari?
Nedostatak radne snage u turizmu i ugostiteljstvu više nije vijest. Ali jest način na koji se poslodavci  snalaze. Jedan zagrebački ugostitelj mjesecima nije uspio naći radnike i kvalitetne kuhare pa se odučio na uvoz kuhara iz Indonezije. 

Od Jakarte, preko Maldiva i Dubaia do Zagreba. To je put kuhara koji svakodnevno stvaraju umjetnost na tanjuru. Dedo i Deden vrhunski su kuhari s iskustvom iz najpoznatijih svjetskih hotela, a kuhali su i za kraljevsku obitelj u Dubaiu. Uvjeti rada su im, kažu, odlični, a najviše im se sviđaju - ljudi i kolege.

- Hrvate jako volim. Jako su prIjateljski nastrojeni, otvorenog uma. To je iznenađenje za mene jer sam prvi put u Europi. Jako sam sretan sto sam u Hrvatskoj okružen ovim ljudima, kaže Deden Suherlan.

- Jako sam dugo u ovom poslu, radio sam svugdje diljem Azije - od Bliskog do Dalekog Istoka. Ovo je jako velika prilika za nas, da dođemo u Zagreb i upoznamo potpuno drugačiju kulturu i kuhinju, kaže Dedo Dermawan.

Zbog nedostatka radnika u Hrvatskoj Tomislav Vuk, vlasnik zagrebačkog restorana, otišao je u Indoneziju kamo često putuje. Sprijateljio se s kvalitetnim kuharima i ponudio im posao, dobru plaću i stan.

- Ja sam doveo njih dvojicu, to je neka druga kultura - sretni su da rade, vole raditi, ne pitaju za radno vrijeme. Ne da ih netko iskorištava. Imaju odlične uvjete kod mene. Imaju besplatnu aviokartu i stan i ja sam zadovoljan kao i oni s nama, kaže Vuk.

Deset tisuća kilometara od svoje zemlje, ali osmijeh na licu i želja za radom. Na obostrano zadovoljstvo. No, iza sretne priče i dalje ostaje pitanje - gdje su domaći kuhari?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!