23:34 / 22.06.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Iz Vlade potvrdili da je američki CCI zainteresiran za Inu

-

-

Foto: - / -

Među dioničarima ove američke tvrtke su i neki vrlo poznati amaerički financijaši, kao što su multimilijarderi Glenn Dubin i Paul Tudor Jones II.
Službeno pismo američke tvrtke Castleton Commodities International (CCI) koje je ta tvrtka uputila u ožujku ove godine premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu izražava spremnost da bude novi strateški partner Ine, objavio je Jutarnji list u Magazinu u subotnjem izdanju.

Iz Vlade su za N1 potvrdili da su primili pismo g. Zichichija te kako će Savjet za pregovore s MOL-om i investicijski savjetnici (konzorcij Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i PBZ) razmotriti sve ponude pa tako i ovu kompanije CCI te predložiti na odobrenje Vladi onu najprimjereniju. 

U pismu, piše Jutarnji, jedan od predsjednika CCI-a Fabrizio Zichichi navodi da je "njegova tvrtka spremna financirati otkup dionica od MOL-a". CCI je fokusiran na trgovanje ugljikovodicima, a među njegovim dioničarima su i milijarderi Glenn Dubin i Paul Tudor Jones II.

U američkoj ponudi stoji kako bi "CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u Ini podržavajući ministarstva hrvatske vlade u nizu ključnih sektora - kroz osiguranje financiranja i kao ulagački partner, kao komercijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerada sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodima, upravljanje rizicima, vođenje investicijskih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa".

Jutarnji piše i kako u pismu ne stoji koliki bi udjel u Ini htjela preuzeti američka kompanija ali, dodaje se, "Zichichi vrlo izrazito nudi hrvatskoj Vladi i pomoć pri financiranju eventualnog otkupa MOL-ovih dionica, pa tako navodi da CCI u ovom trenutku ima oko 3,6 milijarda dolara osiguranih kreditnih linija te mogućnost njihova daljnjega proširenja s obzirom na to da posluje i ima komercijalne odnose s ukupno 25 međunarodnih banaka".

Podsjetimo, prije deset mjeseci interes za preuzimanje udjela mađarskoga MOL-a u Ini iskazao je prvi čovjek ruske naftne komapanije Rosnjeft Igor Sečin, jedan od najbližih suradnika ruskoga predsjednika Vladmira Putina. Nedavno je novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst poručio da "ruski investitor u Ini nije u interesu Hrvatske".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!