Izazovi i zaštita upravljanja intelektualnim vlasništvom u suvremenom gospodarstvu

06.12.2022.

13:58

Autor: Hina/I.B.

Izazovi i zaštita upravljanja intelektualnim vlasništvom u suvremenom gospodarstvu

Izazovi i zaštita upravljanja intelektualnim vlasništvom u suvremenom gospodarstvu

Foto: HTV / HRT

U povodu 30. obljetnice Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo u Zagrebu je održan okrugli stol s temom - izazovi i zaštita upravljanja intelektualnim vlasništvom u suvremenom gospodarstvu. Inovacije i kreativnost treba štititi od krađe kako bi autori imali motivaciju da rade bolje i drukčije. Hrvatsko zakonodavstvo na tom je području usklađeno s onim u drugim zemljama EU-a. Najvažnije je da se povrede prepoznaju, procesuiraju i kažnjavaju.

- Što se tiče nepravilnosti najčešće se radi o povredi prava žiga i dizajna kod prometa krivotvorenim robama, a isto tako nalazi se na nepoštivanje autorskih prava s obzirom da je to kompleksan slučaj i korisnici najviše zbog neznanja, a u manjoj mjeri ne želeći to platiti krše ta prava, istaknula je ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac.

- Mi u Plivi štitimo preko tisuću različitih brendova žigova, patenata i susretali smo se često s krivotvorenjem. Jedan naš brend je bio često krivotvoren u Rusiji i zemljama bivšeg sovjetskog saveza, rekao je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive Hrvatska d.d.

- Mislim da smo unijeli neke instrumente koji će zaštititi naše izvođače, distributere i producente, a tako se brzo razvija tehnologia da smo svijesni da ćemo morati brzo dalje razvijati legislativu kako se budu dalje pojavljivali novi oblici distribucije kulturnih sadržaja, kazala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!