13:23 / 26.02.2021.

Autor: HRT/M.N.

Izdane obveznice vrijedne 2 milijarde eura

Dvije milijarde eura novog zaduženja

Dvije milijarde eura novog zaduženja

Foto: Goran Stanzl / PIXELL

Hrvatska je na međunarodnom tržištu realizirala dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura. To je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine. Novac prikupljen najnovijim zaduženjem iskoristit će se u opće proračunske svrhe te za refinanciranje postojećih euroobveznica Hrvatske.

Riječ je o 12-godišnjoj obveznici s dospijećem 2033. godine, u nominalnom iznosu od milijardu eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto i prinos 1,257 posto, te 20-godišnjoj obveznici s dospijećem 2041. godine, u nominalnom iznosu od milijardu eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,75 posto i prinos 1,788 posto, izvijestilo je Ministarstvo financija.


Ročnost dospijeća po izdanim euroobveznicama po prvi put je produljena na 20 godina, čime je Hrvatska osigurala financiranje na najdulji rok u svojoj povijesti na međunarodnom tržištu kapitala.


Novac prikupljen najnovijim zaduženjem iskoristit će se u opće proračunske svrhe te za refinanciranje postojećih euroobveznica Hrvatske, koje dospijevaju u ožujku 2021. u iznosu od 1,5 milijardi dolara, s kuponskom kamatnom stopom od 6,375 posto.


"Zahvaljujući odabranom vremenskom trenutku za provedbu transakcije, unatoč kompleksnim tržišnim uvjetima, postignuti su iznimno povoljni uvjeti izdanja za Republiku Hrvatsku, uz čak 30 baznih bodova niže od inicijalno objavljene cijene za obje tranše", navode iz Ministarstva.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!