08:36 / 11.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

"Izgledno da će Hrvatskoj vratiti investicijski rejting"

-

-

Foto: - / -

Vlada i HNB zajednički rade na ulasku Hrvatske u eurozonu. Govori se da bi se to moglo dogoditi 2024. ili 2025. godine.
Kamatne stope posljednjih godina bile su u silaznom trendu, što, među ostalim, znači da su se građani mogli povoljnije zaduživati. Građani se pitaju hoće li se takav trend nastaviti u 2019.

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" gostovali su financijski stručnjaci kako bi građanima približili ono što nas očekuje u ovoj, ali i idućim godinama.

Pitanje kamatnih stopa zanima mnoge.

- Očekujemo da će kamatne stope u 2019. ostati na povijesno niskim razinama, s čak mogućom daljnjom tendencijom pada. Velika je konkurencija na bankarskom tržištu, a i likvidnost je golema, ističe direktorica ekonomskih i financijskih istraživanja Raiffeisen banke Zrinka Živković Matijević. 

Vrlo važno pitanje za sve jest hoće li i kada Hrvatska postati članica eurozone, to jest uvesti euro. Govori se o 2024. ili 2025. kada bi Hrvatska mogla ući u eurozonu.

- Građani se najviše boje rasta cijena, no istraživanja pokazuju da u trenutku uvođenja eura nije bilo znatnijeg rasta cijena. S druge strane, zahvaljujući iskustvu zemalja koje su prije Hrvatske ulazile u eurozonu, mi sad imamo mnogo više iskustva. Hrvatska će šest mjeseci prije i šest mjeseci nakon ulaska cijene objavljivati paralelno u kunama i eurima, kaže Milan Deskar Škrbić iz HNB-a.

U posljednje se vrijeme dosta govorilo o tome da bi hrvatski kreditni rejting u 2019. mogao doći na investicijsku razinu.

- Trenutačni pokazatelji i prognoze upućuju na to da bismo zaista mogli ponovno dobiti investicijski rejting. To će biti posljedica daljnjega gospodarskog rasta, smanjenja vanjske ranjivosti smanjenjem zaduženosti koja je ispod 70 posto BDP-a, deficit bi također mogao biti oko nule..., ističe Zrinka Živković Matijević, no i upozorava na moguće opasnosti. - Hrvatska mora stvoriti preduvjete za dugoročno održiv rast jer će se u slučaju nove recesije osjetiti poprilično pogođena. U tom bi nam slučaju opet prijetio gubitak investicijskog rejtinga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!